Megkezdődött a lengyelek kimenekítése a Gázai övezetből

Megkezdődött a lengyelek kimenekítése a palesztin többségi lakosságú Gázai övezetből Egyiptomba, a lengyel katonai repülőgépek készen állnak hazaszállításukra – közölte vasárnap Jaciek Siewiera, a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) főnöke.

2023. november 12., 14:21

Szerző:

Az izraeli látogatáson tartózkodó Siewiera az X közösségi felületen azt írta: az első lengyel állampolgárok átlépték a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban működő, Egyiptomba vezető határátkelőt. „A lengyel légierő, összhangban az államfő döntésével, készenlétben áll a szállításra” – tette hozzá a BBN főnöke.

Andrzej Duda lengyel elnök pénteken közzétett utasításának értelmében a november 10. és 19. közötti időszakra egy 150 fős lengyel katonai kontingenst irányítottak át Egyiptomba. A misszió keretében a Gázai övezetből kimenekített lengyel állampolgárokat szállítják haza két Hercules C-130 és egy Casa C-295 katonai személyszállító géppel.

A BBN főnöke már szombaton megerősítette:

a fegyveres konfliktus október 7-i kezdete óta több mint 25 lengyel rekedt a Gázai övezetben, és egyiküket – az Izraelben élő lengyel állampolgárságú történészt, a 75 éves Alexander Danzigot – a Hamász palesztin szélsőséges szervezet túszul ejtette.

„Arra számíthatunk, hogy az elkövetkező órákon, napokon belül állampolgáraink egy része – remélhetőleg – elhagyja a Gázai övezetet” – állt Siewiera szombati X-bejegyzésében.

(Kiemelt képünk illusztráció: Andrzej Duda lengyel elnök 2023. augusztus 15-én részt vesz a fegyveres erők napi parádén Varsóban, Lengyelországban. Fotó: Jakub Porzycki / Anadolu Ügynökség via AFP)