Netanjahu: a gázaiak haláláért a Hamász a felelős, nem Izrael

A Emmanuel Macron francia államfő felszólította Izraelt, hogy hagyja abba a Gázai övezetben élő civilek bombázását, kijelentéseire hivatalos közleményben reagált Benjamin Netanjahu.

2023. november 11., 11:55

Szerző:

Mint arról korábban írtunk, a francia államfő a BBC brit közszolgálati televíziónak adott, péntek este közzétett interjújában úgy fogalmazott: a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légitámadások „tényszerűen a civil lakosságot érik", és ezt semmi nem indokolhatja. A bombatámadásokban csecsemők, nők, idős emberek halnak meg. Erre semmi ok, semmi jogosultság nincs, „éppen ezért arra szólítjuk fel Izraelt, hogy ezt fejezze be” – mondta a BBC-interjúban a Emmanuel Macron.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő, a hivatala általa nyilvánosságra hozott közleményben emlékeztetett arra, hogy Izrael azért lépett háborúba, mert a terrorszervezet brutálisan meggyilkolt több száz izraelit, több mint kétszázat pedig fogságba ejtett.

Hangsúlyozta, hogy Izrael mindent megtesz azért, hogy ne tegyen kárt civilekben, felszólítja őket a harcok által érintett területek elhagyására. Ezzel szemben a Hamász mindent megtesz annak megakadályozására, hogy a polgári lakosok elhagyják a nem biztonságos területeket, és fegyveresei élő pajzsként használják őket – idézte az iráni elnököt a vg.hu.

Az izraeli miniszterelnök szavai szerint a Hamász emberiesség elleni bűntettet követ el, amikor kegyetlen körülmények között tart fogságban nőket, gyermekeket és idős embereket. Ezért a világ vezetőinek a Hamászt kell elítélnie, nem pedig Izraelt – hangsúlyozta Benjanim Netanjahu miniszterelnök.

(Kép forrása: ANDREAS GEBERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)