Megint kivégeztek három iráni tüntetőt

Iránban kivégeztek újabb három embert pénteken reggel a tavaly ősszel kirobbant kormányellenes tüntetéshullámmal kapcsolatban.

2023. május 19., 19:59

Szerző:

A vádak szerint a három elítélt, Száleh Mirhasemi, Madzsid Kazemi és Szajid Jaghúbi tavaly novemberben Iránban egy iszfaháni megmozduláson megölte a biztonsági erők három tagját. Az iráni iszlám jogfelfogásban általános bűnelkövetési kategóriában, „Allah elleni hadviselés” halálra ítélték őket. 

A legfelsőbb bíróság megerősítette a halálos ítéleteket annak ellenére, hogy jogvédők és a hozzátartozók a végsőkig harcoltak a végrehajtás megakadályozása érdekében. A jogvédők azt állítják, hogy az illetők beismerő vallomását kínzással csikarták ki. A halálraítéltek börtönből kicsempészett, kézzel írott egyik üzenetében az állt:

„ne engedjétek, hogy kivégezzenek bennünket!”.

Tavaly szeptembertől hatalmas tüntetések folytak Iránban, miután egy fiatal kurd nő, Mahsza Amini életét vesztette az erkölcsrendészet őrizetében. A vérbe fojtott tiltakozások során a nemzetközi szervezetek becslései szerint több mint ötszázan vesztették életüket, és ezreket tartóztattak le. Hivatalos adatokat nem adnak ki az iráni kivégzések számáról, de az ENSZ értesülései szerint az idén már több mint kétszáz embert végeztek ki. Jogvédők információi szerint 2021-ben 314, 2022-ben pedig 576 emberen hajtottak végre halálbüntetést.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Patrick Batard / Hans Lucas/AFP)