Meghalt Kelemen Atilla erdélyi politikus

74 éves volt.

2022. január 8., 15:51

Szerző:

Meghalt Kelemen Attila sportoló, állatorvos, politikus, parlamenti képviselő.

1948. május 4-én született Marosvásárhelyen. Szülővárosában a Bolyai Farkas Líceumban érettségizett (1966), Kolozsvárt szerzett állatorvosi oklevelet (1971). Mezőpanitban kezdte az állatorvosi szakmát. Szakirodalmi munkássága madarakkal, kutyákkal, az állat-viselkedéstan kérdéseivel, a vadállatok élősködőivel foglalkozó témákat ölel fel; több szaklap (Comunicări de BiologieOcrotirea NaturiiVînătorul și Pescarul SportivAquila) s a marosvásárhelyi múzeum évkönyve közölte tanulmányait.

Ismeretterjesztő írásokkal, vadásznovellákkal, karcolatokkal a napilapokban és az Új ÉletIgaz SzóA HétMűvelődés, valamint a budapesti Nimród és Mozgó Világ hasábjain jelentkezett. Verseit közölte a Fellegvár s az Ötödik Évszak c. antológia (Marosvásárhely, 1980). Önálló kötete: Madaraskönyv (1978).

Fiatal korában sokat sportolt, gyakran országos első helyezést ért el kosárlabdában, fogathajtásban, vadászkutya vezetésben. 1959-61-ig a marosvásárhelyi Hargita sportegyesület úszója volt, 1961-66-ig a Bolyai Líceum kosárlabda-csapatában játszott, 1971-től fogathajtó, majd vadászkutya vezető volt.

1991-től részt vállalt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség munkájában, mint az országos szervezet mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadója. 1995-tól három cikluson át a Maros megyei RMDSZ Területi Képviselők Tanácsának elnöke, és az SZKT Novum Forum frakciójának vezetője volt. 2000-2013 között a Maros megyei RMDSZ elnökeként dolgozott. 1996 és 2016 között a Román Parlament képviselőjeként – több alkalommal az RMDSZ képviselőházi frakciójának elnökeként, 2007-ben Románia teljes jogú képviselőjeként az Európai Parlamentben szolgálta közösségünket.

Nemcsak állatorvosként és politikusként, hanem sportolóként is kiváló egyéniség volt. Országos bajnok volt, tagja a kosár- és úszóválogatottnak. Fogathajtóként kétszer is országos bajnok lett, életre hívta a Fogathajtó Szövetséget, nemzetközi fogathajtó bíróként tevékenykedett. Létrehozta a Kutyatartók Egyesületét, ennek több mint két évtizedig elnöke volt. Három kutyafajta elismertetése fűződik az ő nevéhez, hazai és nemzetközi bíróként a szakma legelismertebb képviselőjeként ismerték. A Román Akadémia mezőgazdasági és erdőgazdasági tagozatának rendes, a Magyar Tudományos Akadémiának külső tagjaként tevékenykedett.
Személyében az egyházak és az erdélyi közbirtokosságok is segítőre találtak tulajdonuk visszaigénylésében. Igazi és elhivatott közösségszervezőként szolgált, akit sziklaszilárd elvek és igényesség mozgatott mindenben, aminek nekivágott.

Amint az RMDSZ honlapján közzétett visszaemlékezésében Kelemen Hunor, a szövetség elnöke felidézte: Kelemen Atilla honosította meg Romániában a fogathajtó sportot.

"Mindenben a pontosságra törekedett, és maximalista volt a lovas sportban, a szövetség meghatározó politikusaként, vezetőjeként, szóban és tettben egyaránt" - idézte alakját Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke bejelentette, hogy Kelemen Atillát a szövetség saját halottjának tekinti.

(Kiemelt kép: Márványi Péter)