Meghalt az első omikronos beteg Angliában

A két dózist is ki tudja játszani a novemberben észlelt új variáns.

2021. december 13., 19:15

Szerző:

Legalább egy ember már életét vesztette az Egyesült Királyságban, miután elkapta a koronavírus omikron-változatát – közölte hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök.

A Reuters beszámolója szerint, miután november 27-én azonosították az első omikronos fertőzöttet az országban, Johnson szigorúbb korlátozásokat vezetett be, és vasárnap arra figyelmeztetett, hogy a variáns azokat is megfertőzheti, akik már rendelkeznek a két oltás után kialakult immunvédelemmel. Sajid Javid egészségügyi miniszter a parlamentnek adott tájékoztatásában azt mondta, a londoni fertőzések mintegy 44 százalékáért felel már ez a variáns, 48 órán belül pedig minden bizonnyal ez lesz a domináns mutáns a fővárosban.

A mostani haláleset bejelentése előtt a kormány tájékoztatása szerint 10 embert szállítottak kórházba az omikron-variánssal. Életkoruk 18 és 85 év között volt, és nagyobb részük két oltással rendelkezett. Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége szerint az Omicron – amelyet először Dél-Afrikában, Botswanában és Hongkongban észleltek november végén – képes legyőzni azok immunitását, akik már két oltást kaptak az AstraZeneca vagy a Pfizer-BioNTech vakcinájából. Johnson arra biztatta a polgárokat, hogy minél előbb vegyék fel a harmadik, emlékeztető oltást, hogy megvédjék „szabadságukat és életmódjukat”.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: BARBARA GINDL / APA/AFP)

Tegnap 21:53

Jemeni lázadóknak szánt iráni gépkarabélyok, géppuskák és tankelhárító rakéták ezreit foglalták le január 15-én francia haditengerészeti egységek az Ománi-öbölben – közölte csütörtökön az amerikai haderő közel-keleti térségért is felelős középső parancsnoksága (CENTCOM).

Tegnap 21:50

Választási csalásra való felbujtással vádolja egy ellenzéki szenátor Jair Bolsonaro volt brazil államfőt. Marcos do Val egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt állította, hogy az októberi elnökválasztás előtt a volt államfő környezetéből megkörnyékezték őt a választás majdani érvénytelenítésének lehetőségével kapcsolatban.

Tegnap 19:49

Szerbia még nem írta alá az úgynevezett francia-német javaslatot, amely a Belgrád és Pristina közötti helyzetet rendezné, a tárgyalásokat még folytatni kell – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban a parlament rendkívüli ülésén, amelynek témája a koszovói helyzet rendezése volt. Az elnök egyik felszólalását az ellenzék bekiabálással zavarta meg, majd dulakodás tört ki a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között.