Megérkezett a francia csodafegyver az ukránokhoz, akik rögtön be is vetették

Franciaország még április végén tett ígéretet arra vonatkozóan, hogy „jelentős hadi eszközöket” küld Ukrajnának az Oroszország elleni harcra, többek között lövegeket valamint páncéltörő rakétákat. Ezek a felszerelések megérkeztek, és az ukránok használatba is vették őket. 

2022. május 25., 10:18

Szerző:

Volodimir Omeljan ukrán infrastrukturális miniszter kedd este osztotta meg az ukrán hadsereg főparancsnokától, Valerij Zaluzsnyijtól kapott tájékoztatást. Azt közölte, hogy a nagy hatótávolságú fegyvereket két-három órás kiképzést követően állították szolgálatba a tüzérek – írja Telex.

Ukrajna már elkezdte használni a Franciaországtól kapott messzehordó lövegeket

– közölték ukrán kormányzati tisztviselők.

Emmanuel Macron május elejére ígért Ukrajnának egy szállítmányt a tehergépkocsi alvázára szerelhető, 155 milliméteres lövedékeket 40 kilométerre kilőni képes Caesar tarackokból, amelyeket „a francia tüzérség aduászának” is neveznek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Twitter)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.