Még ott is megveti lábát a koronavírus, ahol elsőre nem is gondolnánk

Az Antarktisz sem ússza meg koronavírus-járvány nélkül.

2022. január 2., 19:56

Szerző:

Koronavírus-járvány tört ki egy antarktiszi kutatóállomáson. A belga Princess Elizabeth tudományos kutatóállomás 25 tagú személyzetéből eddig 16-an kapták el a fertőzést – írta a HVG a BBC nyomán.

A cikkben kiemelik, hogy a dolgozók mindegyike be van oltva, tüneteik pedig enyhék, még a munkát is zavartalanul tudják folytatni.

„A helyzet egyáltalán nem drámai, és bár a karantén kényelmetlenségeket okoz, de a kutatóállomás munkáját és feladatait nem befolyásolja számottevően”

– idézi a cikk Joseph Cheek-et, az állomást üzemeltető belga International Polar Foundation projektmenedzserét.

A cikk szerint az első pozitív teszttel december közepén találkoztak a kutatóállomáson, ezt követően pedig hiába helyezték azonnal karanténba a megfertőződött kutatókat, a vírus elszabadult. Ugyanakkor nem ez az első alkalom, hogy a Déli-sarkon megjelent a koronavírus, tavaly több katona is elkapta, miután egy hajó matrózairól kiderült, hogy fertőzöttek.

(Kiemelt képünk illusztráció: Adelie Land, Antarktisz - Egy pingvin Dumont d'Urville-ben. Fotó:Thibaut Vergoz / Biosphoto via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.