Még hetekig nem adják át Navalnij holttestét a családjának

A Kreml szerint nem az elnöki hivatal illetékes a holttest átadásának ügyében, erről ne is kérdezzék.

2024. február 19., 20:23

Szerző:

Még vizsgálják Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista halálának körülményeit, de hogy az eljárás mikor zárul le, és mikor adják át a holttestet a hozzátartozóknak, nem tartozik a Kreml hatáskörébe – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak. Ezt a kérdést nem nekünk kell feltenni. Mi nem foglalkozunk ezzel az üggyel. Ez nem az elnöki adminisztráció feladata – válaszolta a szóvivő arra a kérdésre, hogy mikor adják ki Navalnij holttestét a hozzátartozóknak.

Kira Jarmis, a börtönében pénteken elhunyt ellenzéki politikus szóvivője hétfőn közölte, hogy a Nyomozó Bizottság (SZK) arról értesítette Navalnij anyját és ügyvédjeit, hogy a halálozással kapcsolatos nyomozást határozatlan időre meghosszabbították. A hatóság közölte, hogy a halál okát még nem állapították meg.

Jarmis arról számolt be, hogy a Nyomozó Bizottságnak az anyához és a jogi képviselőkhöz eljuttatott tájékoztatása szerint még legalább 14 napig nem adják ki a holttestet, mert legkevesebb ennyi ideig tart a vegyi vizsgálat, amelyet elvégeznek rajta.

A Rigában szerkesztett Novaja Gazeta Jevropa úgy értesült, hogy Alekszej Navalnij földi maradványait a szalehardi körzeti klinikai kórház halottasházában tartják.

Putyin megölte a férjemet – mondta hétfőn közzétett videóüzenetében Julija Navalnaja, a pénteken meghalt orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij özvegye. „Folytatni fogom Alekszej Navalnij munkáját. Folytatom a harcot az országunkért. És arra kérek mindenkit, hogy álljanak mellém” – mondta. „Én nem félek, ti se féljetek” – zárta beszédét Navalnij özvegye.


„Olyan körülmények között, amikor nincsen semmilyen információ, úgy gondoljuk, hogy teljesen megengedhetetlen ilyen, mondhatni, őszintén szólva arcátlan kijelentéseket tenni” – kommentálta a Peszkov azokat a nyilatkozatokat, amelyek a Kremlt tették felelőssé Navalnij haláláért.

 

A Putyin-ellenes tevékenységéről ismert Navalnij 2020. augusztus 20-án reggel a Tomszk–Moszkva repülőjáraton hirtelen rosszul lett. A gép Omszkban megszakította útját, ott Navalnijt sürgősséggel kórházba szállították és lélegeztetőgépre kapcsolták. Az első hírek mérgezés gyanújáról szóltak, a mesterséges kómában lévő politikust augusztus 22-én gyógykezelésre Berlinbe szállították, a szervezetéből vett mintában a Bundeswehr speciális laboratóriumában egyértelműen kimutatták a Novicsok idegméreg-családhoz tartozó anyag jelenlétét.

Felépülése után 2021 elején visszatért Oroszországba, ahol azonnal őrizetbe vették a feltételes szabadlábra helyezés feltételeinek megsértésével vádolva. Letartóztatását követően Oroszországban országszerte tömeges tiltakozások voltak. Navalnij utoljára a Jamalo-Nyenyec Autonóm Körzet 3. számú büntetés-végrehajtási intézetében raboskodott. 47 évesen hunyt el, a hivatalos hírek szerint egy udvari séta után összeesett, a börtön orvosi csoportja kezelte és megpróbálta életben tartani, de nem jártak sikerrel.

(Kiemelt kép: megemlékezés Navalnij halála után New Yorkban. Forrás: Lokman Vural Elibol / ANADOLU / AFP)