Maszk nélkül tanulhatnak a cseh diákok

Védőmaszk nélkül tanulhatnak saját osztályaikban szeptembertől a cseh általános és középiskolák diákok.

2021. augusztus 17., 18:16

Szerző:

Védőmaszk nélkül tanulhatnak saját osztályaikban szeptembertől a cseh általános és középiskolák tanulói és diákjai, míg a közösségi termekben - mindenekelőtt a tornatermekben és az étkezdékben mindenkinek, tehát a diákoknak, tanítóiknak és az iskolai személyzetnek egyaránt kötelező lesz a védőmaszk viselése – közölte keddi prágai sajtótájékoztatóján Adam Vojtech egészségügyi és Robert Plaga oktatásügyi miniszter, írja az MTI.

Azoknak, akik nincsenek beoltva, vagy az utóbb hat hónapban nem estek át a Covid-19 betegségen, az iskolaév elején kötelezően koronavírus-tesztnek kell alávetniük magukat. Amennyiben ezt valaki elutasítja, akkor az iskolában mindenütt és állandóan védőmaszkot kell viselnie, és nem vehet részt aktívan a torna-, valamint az énekórákon. Az miniszterek szerint három kötelező teszten kell átmennie mindenkinek - a gyerekeknek, a tanári kar és a személyzet más tagjainak - a rögtön a tanév elején, szeptember 1-jén, 6-án és 9-én.

A tesztelést az iskoláknak maguknak kell megszervezniük. A szükséges antigénes teszteket az iskolák előzetesen megkaphatják az államtól. Amennyiben a pontosabb PCR-tesztet választják, akkor azokért utólagosan 200 korona (2800 forint) térítést kaphatnak az államtól, írja az MTI. A PCR-teszteket az első három hétben kell elvégezni. Az iskolák az első tesztelések alapján dönthetik el, hogy szükség lesz-e azok folytatására, esetleg más óvintézkedésre, vagy sem. Robert Plaga szerint a két minisztérium közös útmutatót dolgozott ki, amelyet megküldenek minden iskolába. Ebben részletesen ki vannak fejtve mindazok az óvintézkedések, amelyek célja megakadályozni az új koronavírus terjedését az oktatási intézményekben.

A tárca javasolja, hogy minden iskola létesítsen egy úgynevezett izolációs termet, ahol gyorsan elszigetelhetik a többiektől a betegség jeleit mutató egyéneket. Kérdésre válaszolva Robert Plaga azt mondta, hogy a jövőben a tárcák már nem számolnak iskolabezárásokkal, hanem előnyben részesítik a betegek elszigetelését, illetve legfeljebb az egyes osztályok bezárását.

 

(Kiemelt kép: illusztráció:A Vajdasági Birkózóakadémia ebédlője az átadási ünnepség napján Magyarkanizsán 2021. július 22-én. Az új sportcentrum a magyarkanizsai önkormányzat, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács és a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia összefogásának köszönhetően, a magyar kormány 1 milliárd 273 millió forintos támogatásával jött létre. Az akadémia épületének területe mintegy háromezer négyzetméter, az épülethez a 800 négyzetméteres sportcsarnok mellett 49 ágyas kollégium, valamint irodahelyiségek, orvosi szoba és konditerem tartozik. MTI/Molnár Edvárd)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.