Trump engedélyezné a marihuána használatát

Donald Trump támogatja a marihuána legalizálását Floridában, de szerinte az engedélyezési folyatnak a megfelelő keretek között kell lezajlania.

2024. szeptember 2., 09:37

Szerző:

Donald Trump a marihuána legalizálása mellett foglalt állást a Truth Social közösségi platformon közzétett posztjában vasárnap – számolt be cikkében a Telex a BBC-r hivatkozva. A lap azt írja, a republikánus elnökjelölt a posztjában arról írt, hogy a közelgő floridai népszavazáson várhatóan a többség támogatni fogja a rekreációs marihuánahasználat legalizálását „akár tetszik az embereknek, akár nem”, ezért mindenképp „megfelelően kell csinálni” a legalizációt. Hozzátette, 

nem kellene a marihuána miatt bűnözőnek kezelnie az amerikai államnak senkit Floridában, ha a szer használata más államokban teljesen legális.

Érdekesség, hogy a floridai voksoláson maga Donald Trump is részt vesz majd, hiszen ő maga is floridai lakos. Ám a volt amerikai elnök nyílt kiállása még okozhat némi bosszúságot a republikánusok számára, a párt nem minden tagja van ugyanis elragadtatva a fű legalizálásától, sőt, több befolyásos politikus – köztük Ron DeSantis, Florida állam republikánus kormányzója – is felszólalt a legalizáció ellen.

A Floridában egyébként 2016 óta engedélyezett a marihuána orvosi célú felhasználása, a rekreációs használat ennél szélesebb körű lenne, lényegében azt jelentené, hogy bárki vehet marihuánát az erre szakosodott boltokban. 

Ezt gondolja Zacher Gábor a marihuána kapcsán

Korábban a 168.hu is beszámolt arról, amikor Zacher Gábor a Klubrádió YouTube-műsorában beszélt arról, hogy mi a véleménye a Marihuánáról. A toxikológus kifejtette:

„Magyarországon van körülbelül nyolcezer kábítószeres ügy évente. Ennek a nyolcezer kábítószeres ügynek nagyjából a fele marihuánáról szól. És nem olyan ügyek, hogy a TEK-esek berúgnak egy ajtót, vagy egy a faluban egy házban van 300 kender. Csak valaki zsebében találnak valami lósz*rnyi kis mennyiséget, amiről kiderül az, hogy ez a csekély mennyiség felső határának az 1,4 százaléka. Nem az évezred bűnügyei. És alapvetően ezt kellene kivenni esetenként a büntethetőségből”

– árulta el, hozzátéve, hogy a kapudrogelmélet, mely szerint az egyik drog kipróbálása után jön a következő fajta, már régen megbukott.

(Kiemelt képünkön Donald Trump volt amerikai elnök, a republikánusok jelenlegi elnök-jelöltje. Forrás: Dominic Gwinn / Middle East Images / Middle East Images via AFP)