Zacher Gábor élete ezért változott meg gyökeresen

Zacher Gábor drámai bejelentést tett arról, hogyan omlott össze az élete egyik pillanatról a másikra és hogyan lábalt ki belőle. 

2024. február 29., 20:52

Szerző:

Zacher Gábor toxikológus a Klubrádió YouTube-műsorában elmesélte, hogy régebben egy más területen, a baleseti sebészeten dolgozott, ám egy nem várt dolog keresztbe tett a karrierjének – írja a Kiskegyed.  „...tíz évig dolgoztam a baleseti sebészeten, imádtam a vért, a verejtéket, a könnyeket. Imádtam bejárni, operálni, asszisztálni. Ez volt az életem”– mondta Zacher Gábor. 

Zacher Gábor karrierje a gumikesztyű miatt ért véget

Kiderült ugyanis, hogy toxikológus allergiás a gumira, ami miatt képtelen volt gumikesztyűt viselni – írja a Blikk. „Tele lettem pöttyökkel, aztán ezek egybefolytak, felülfertőződtek. Kijártam a szakrendelőbe dolgozni, és nem jártam a műtőbe, ami nagyon nem volt jó” – folytatta a toxikológus, aki végül belátta, mindez nem mehet tovább. Nagyon maga alatt volt, amikor egy balettelőadáson összefutott egy régi kollégájával, aki állást ajánlott neki az Erzsébet Kórház toxikológiáján. Zacher gondolkodás nélkül elfogadta, és nem bánta meg.

Zacher Gábor általában az alkoholról, a kábítószerekről, az energiaitalokról osztja meg karakteres véleményét

A szakember néhány hónappal korábban osztott meg a közösségi oldalán egy videót, melyre sokan felkaphatták a fejüket. Elmesélte, hogy az energiaital nincs rosszabb hatással a szervezetre, mint a kávé. Kifejtette, hogy az emberek sokkal nagyobb elutasítást mutatnak az energiaitalok felé, mint a kávé felé, holott a kettő koffeintartalma nagyjából ugyanannyi – írja a Blikk

„Én azt gondolom, hogy az energiaitalnál is pontosan tudjuk, hogy mit iszunk, hiszen rá van írva, hogy tartalmaz ennyi milligramm ilyet, olyat. Ott a lehetőség, dr. Google, beírod, hogy mi az a B6-vitamin, mi a B12-vitamin, mi az az E3847 és így tovább. Bármit meg lehet nézni. Volt egy eset, hogy valaki megivott huszonnéhányat. Ha bármelyikünk meginna huszonnéhányat, jó eséllyel belepusztulnánk. Bármelyikünk. Nem az extremitásokból kell kiindulni, hanem itt is arról szóljon a dolog, hogy magyarázzuk el a gyereknek, hogy 14 év alatt ne, de 14 és 18 év között egy doboz energiaital, nagyjából 80 milligramm koffein, semmilyen káros hatással nem bír. Ja, és tanuljunk meg egy fontos mondatot: egyet igyál. Ennyi. És megint miről szól? Az elrettentésről, a tiltásról, ahelyett, hogy felvilágosítanánk. Sokkal jobban működik az utóbbi. Persze több energiát igényel” – fejtette ki a toxikológus, aki a marihuána legalizálásáról is elmondta a véleményét. 

„Sosem mondtam azt, hogy legalizáljuk, én azt mondtam, hogy tartsunk be lépéseket. Azt gondolom, hogy valamiféle enyhítésre mindenképpen szükség van. Ma már ugye a marihuánát kívülről-belülről ismerjük; a hatóanyagokat is – ugye nemcsak a THC-ból áll, hanem van egy csomó egyéb más vegyület –, ma már A típusú evidenciával, ez a legmagasabb szintű evidencia, orvosi szempontból bizonyított, hogy a benne lévő vegyületeknek pozitív orvosi hatásuk van” – mondta, hozzátéve, hogy szerinte az orvosi szinten történő legalizálás lenne az első lépés, a második pedig az lenne, hogy dekriminalizálják.

„Magyarországon van körülbelül nyolcezer kábítószeres ügy évente. Ennek a nyolcezer kábítószeres ügynek nagyjából a fele marihuánáról szól. És nem olyan ügyek, hogy a TEK-esek berúgnak egy ajtót, vagy egy a faluban egy házban van 300 kender. Csak valaki zsebében találnak valami lósz*rnyi kis mennyiséget, amiről kiderül az, hogy ez a csekély mennyiség felső határának az 1,4 százaléka. Nem az évezred bűnügyei. És alapvetően ezt kellene kivenni esetenként a büntethetőségből” – árulta el, hozzátéve, hogy a kapudrogelmélet, mely szerint az egyik drog kipróbálása után jön a következő fajta, már régen megbukott.

(Kiemelt képünkön: Dr. Zacher főorvos, mentőorvos, toxikológus, címzetes egyetemi docens, igazságügyi szakértő.. Fotó: Dr. Zacher Gábor Facebook-oldala)