A csöpirúd az új manórúd – Zacher Gábor már a Poco Bartól óvja a tiniket

Új illegális eszköz terjed a tinédzserek körében. Az Elf Bar után az akár tízezer slukkos, száz-százötven doboz cigarettának megfelelő nikotintartalmú Poco Bar lett a feketekereskedelem favoritja.

2024. január 23., 16:36

Szerző:

Már nem a manórúd, azaz az Elf Bar a legnépszerűbb dohányzáshelyettesítő termék a fiatalok között, hanem a csöpirúdnak fordítható Poco Bar – derül ki az ATV Híradó riportjából. Mint arról korábban beszámoltunk: főleg fiatalok használják a manórúdként is ismert Elf Bar-t, azaz a gyümölcsös ízesítésű, eldobható e-cigarettát. Magyarországon az Elf Bar és a Poco Bar minden fajtája tiltott. 

Zacher: a Poco Bar olyan, mint együltő helyünkben elszívni 5-6 doboz cigit

„Ha az ember úgy tudná őket használni, mint egy klasszikus cigarettát, hogy óránként kimegy, elszív tíz slukkot, utána megy vissza a dolgára, majd egy másfél óra múlva újra elszív pár slukkot, akkor határozottan kevesebb kárt okozna egy Elf Bar vagy egy Poco, mint a cigi. De egy Pocóval, ha az ember leül meccset nézni, vagy elmegy buliba, akkor észre sem veszi, hogy órákon át szívja. 6-800 puffot el lehet szívni két óra alatt, és az 5-6 cigarettányi nikotint jelent. Nagyon könnyen függővé válhatunk” – nyilatkozta Zacher Gábor a hvg360-nak.

A Poco Bar, mint a Z-generációs joint

A Poco Bar ráadásul illegális szereket is tartalmazhat. A Poco Bar bizonyos fajtáiba ugyanis gyárilag kannabinoidot is keverhetnek, így ezek tulajdonképpen amolyan „Z-generációs jointoknak” is tekinthetők. Szemelyácz Ákos addiktológus úgy fogalmazott az ATV Híradónak: „Az egyik ilyen fő probléma most, hogy CBD-ből – ez az orvosi célra használt marihuána hatóanyaga – nem túl bonyolultan előállítható és például belekerül az ilyen szívható vaporizátorokba, amelyek talán az e-cigarettához hasonló termékek”.

Zacher szerint az is a népszerűségüket növeli ezeknek, hogy míg a hagyományos cigit rögtön megérezte a szülő, a tanár a gyereken, itt erről szó nincs.

„Nem büdös, nem égeti ki a ruhát, nem lesz tele a zsebed dohányszemcsékkel.”

Arra is felhívja a figyelmet, hogy – ellentétben az Elf Bar megjelenése időszakával – ma már léteznek orvosi vizsgálatok, például a vape-ek használata közben bevitt aldehidek hatásairól. Ezek azt bizonyítják, hogy az Elf Bar, a Poco, ha nem is olyan mértékben rákkeltő és gyulladáskeltő, mint a normál cigi, de azért kimutatható a káros hatásuk.

Mind az Elf Bar, mind a Poco Bar Illegális, így betiltani sem lehet

Az Elf Bar tiltását sokan a kezdetektől értelmetlennek tartották, hiszen az unióban nagyjából mindenütt legális hozzájutni, és a környező országokban, nem csak Szlovákiában, kifejezetten menő, vape-ek árusítására szakosodott üzletek nyíltak. Sokan inkább azt tartanák hatékonynak, ha a Nemzeti dohányboltokban árulnák a szigorúan ellenőrzött, minőségbiztosított, zárjegyes termékeket – kizárólag 18 éven felülieknek. A (főleg internetes) feketekereskedelem ettől nemigen szorulna vissza teljesen, de lehet, hogy valamelyest kevésbé érné meg rizikót vállalni. Ahogy azt is valószínűsíthetjük, hogy a durván nagy kapacitású Poco Bar épp azokban az országokban terjedhet jobban, ahol a kisebb kapacitású vape termékek (is) illegálisak: ha macerás hozzájutni, egyszerűbb egy 10-ezres vape-et venni, mint tíz darab ezres kiszerelésű Elf Bart.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Roberto Pfeil/dpa via AFP)