Kegyetlen kritikával illette Zacher Gábor a hazai egészségügyi rendszert

A szakorvos szerint az lenne a leggazdaságosabb megoldás a kórházak számára, ha minden beteg meghalna egy órával azután, hogy bekerült a sürgősségire.

2023. november 25., 16:51

Szerző:

Körülbelül háromszorosa a jövedéki adóból befolyt összegnek az, amit évente Magyarországon az alkoholbetegek kórházi ellátására költünk – mondta Zacher Gábor a Pénzcentrumon olvasható interjúban, amikor az egészségügyi finanszírozás problémáiról beszélt. Mint fogalmazott, jelenleg az lenne a leggazdaságosabb egy kórház számára, ha minden sürgősségi osztályra bekerülő beteg meghalna egy órával a bejövetele után. Ebben az esetben ugyanis a kórház biztos, hogy nem kerülne adósságba, mert egy halott után 0,8-as HBCS-t kap az intézmény, az most nagyjából kétszázezer forint, „és nem kell sokat azalatt az egy óra alatt belefektetni” – fogalmazott. (HBCs = homogén betegségcsoportok, a fekvőbeteg-ellátás finanszírozásában használt betegosztályozási rendszer.)

A toxikológus azt mondja, ugyanilyen „gazdaságos” az ittas betegek ellátása is, „akikkel nincs különösebb gond, azért mondjuk olyan 140-150 ezer forintot kap az osztály, és alapvetően beköt egy infúziót neki, lecsöpög másfél liter infúzió, azt' reggel megkapja a ruháit, és elmegy. És ha mondjuk talán még van reggel egy kis reci, akkor kap egy kis benzolt, egy tegretolt, hogy mégse ott görcsöljön bele, hanem majd amikor hazaért három faluval odébb, ott produkáljon egy epilepsziás rohamot. És gyakorlatilag olcsón megússza az ellátórendszert. Ez például jól van finanszírozva. De van egy csomó minden, ami nem. Például mondjuk egy vérző beteg ellátásának a finanszírozása, az nagyon komoly ráfizetéses ma egy kórháznak” – mondta Zacher Gábor.

(Kiemelt kép: OLIVER BERG / DPA /  AFP)

 

Nem kicsit, nagyon: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke nyílt levelet írt Magyar Péternek, amelyben kifejtette, hogy szerinte a Tisza Párt alelnöke egy tőről metszett fideszes politikus, aki ugyan új a politikában, de „régi, jól ismert fideszes szöveget nyom”.

Nettó 1 milliárd 893 millió 839 ezer (bruttó 2 milliárd 390,5 millió) forintos keretszerződést írt alá az állami Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Zrt. a Lounge Event Kft. és a Visual Europe Zrt. kettősével március 11-én az Államalapító Szent István ünnepe alkalmából tartandó tűzijáték rendezvényszervezési feladataira -  tudta meg az rtl.hu