Már Iránban képzik ki az oroszokat a drónok használatára

Washington szerint az orosz katonákat Iránban képzik ki a fegyverek hordozására is alkalmas drónok használatára.

2022. augusztus 12., 06:34

Szerző:

Orosz hivatalos személyek kaptak katonai kiképzést az utóbbi hetekben Iránban egy drónok átadására vonatkozó megállapodás keretében – közölte csütörtökön Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője.

Patel figyelmeztetett, hogy amennyiben Teherán pilóta nélküli repülőeszközöket biztosít Moszkva számára, úgy Washington aktívan alkalmazni fogja a rendelkezésre álló szankciós mechanizmusokat mindkét féllel szemben.

Be fogják tartatni a szankciókat

„Engedjék meg, hogy világossá tegyem: aktívan be fogjuk tartatni az orosz, illetve az iráni fegyverkereskedelemre vonatkozó minden amerikai szankciót” 

– mondta.

Patel beszélt arról is, hogy tudomásuk szerint az orosz delegáció egy mintapéldányt is kapott az iráni gyártású, fegyverzettel is felszerelhető drónokból.

Washington július közepén számolt be arról, hogy értesülései szerint Irán több száz, fegyverek hordozására képes pilóta nélküli repülőeszközt készül eladni Oroszországnak, s már július közepétől megkezdheti az orosz erők kiképzését ezeknek a drónoknak a használatára.

(Kiemelt kép: Az iráni hadsereg által 2021. november 7-én közreadott képen látható katonai drón az Ománi-tenger partján, Irán part menti régiójában, Balushistánban tartott hadgyakorlat során emelkedik a levegőbe. Fotó: Iráni Hadsereg hivatala / AFP)