Már harmincmillióan kapták meg az oltást Franciaországban

Eredetileg csak a jövő héten érték volna el ezt a számot.

2021. június 12., 21:09

Szerző:

Szombaton jelentette be a francia miniszterelnök, Jean Castex, hogy Franciaországban már harmincmillió embert legalább az első dózissal beoltottak a koronavírus ellen, írja az MTI. Az oltási terv szerint csak jövő hét kedden kellett volna átlépnie a francia oltási kampánynak a 30 milliós lélektani határt. Castex szombaton a Twitterren is megosztotta a sikert.

„Cél teljesítve!”

– írta a miniszterelnök. Franciaországban a felnőtt lakosság mintegy 57 százaléka kapott egy dózist, és a beoltottak mintegy ötöde kapta már meg mindkét injekciót.

 

A lazítások értelmében megnyithatnak az éttermek belső terei, az uszodák, edzőtermek, és a kijárási tilalom kezdetét 23 órára teszik át. Péntek este a rendőrségnek is közbe kellett avatkoznia Párizs belvárosában, ahol több száz fiatal ünnepelte maszk nélkül a lazításokat. Franciaországban 2163-an vannak intenzív osztályon, ami tavaly október óta a legalacsonyabb szint. Emellett a naponta felderített új fertőzöttek száma is 5000 alá csökkent.

(Kiemelt kép: Az autósok számára felállított első franciaországi oltópont a Montpellier melletti Saint-Jean-de-Vedas kórháza előtt, 2021. április 13-án. Az új koronavírus elleni oltópont Vaccidrive néven kezdte meg működését. MTI / EPA / Guillaume Horcajuelo)