Huszonhatezer embert kellett evakuálni a villámáradások miatt

Mintegy 26 ezer embert evakuálni kellett Malajziában a heves esőzések és az azokat követő villámáradások miatt, a zord időjárásnak egy halálos áldozata is van – közölték a helyi hatóságok csütörtökön.

2023. március 2., 12:28

Szerző:

Több tartományában mentőcsónakkal kellett kimenteni az árvíz miatt otthonuk fogságában és háztetőkön rekedt lakosokat. A legdrámaibb helyzet a Maláj-félsziget déli részén, Szingapúr szomszédságában fekvő Johor tartományban alakult ki, ahol 25 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására. A kimenekített lakosokat átmenetileg segélyközpontokban és iskolákban helyezték el. 

A halálos áldozat egy férfi, akinek a kocsiját a levonuló ár sodorhatta magával. 

A Nemzeti Árvízi Katasztrófavédelmi Ügynökség felvételein jól látható, hogy Johor egyes részein mellkasig ér a víz, ezért egyes településeket csak csónakkal lehet megközelíteni. A közösségi médiában beszakadt utakról, sárban és vízben elmerült házakról és bezárt üzletekről közöltek felvételeket. Az esőzések Johor mellett további öt tartományt sújtanak. 

Az ügynökség közlése szerint a heves esőzések okozta földcsuszamlások száma november óta meghaladta a százat. 

Decemberben tízezer embert kellett evakuálni az intenzív esőzések és áradások miatt.

A meteorológiai központ arra hívta fel a figyelmet, hogy a hagyományosan novemberben kezdődött esős évszak idén akár áprilisig is eltarthat. A központ csütörtökön újabb figyelmeztetést adott ki több térségre, miután 25 folyó vízszintje kritikusan megemelkedett, és az előrejelzések szerint a csapadékos időjárás a következő napokban is folytatódhat.

(Kiemelt képünk illusztráció. A maláj közmunkaügyi hivatal munkásai lefedik az esőzés miatt kimosódott töltést, hogy megakadályozzák a további földcsuszamlást 2022. december 16-án. Fotó: Syaiful Redzuan/Anadolu Agency/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.