Magyarország és Szerbia új kőolajvezetéket épít

Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő szerint az új szankciós csomag bevezetése miatt van szükség az új kőolajvezetékre.

2022. október 10., 12:46

Szerző:

A Reuters értesülései a magyar kormány hétfőn közölte, hogy Magyarország és Szerbia megegyeztek, hogy új kőolajvezetéket építenek. A vezeték az orosz olajat fogja Szerbiába szállítani, mivel a Barátság kőolajvezeték és a Belgrádba Horvátországon keresztül érkező olajszállítmányok is az Európai Uniós szankciók alá esnek. 

Az EU a múlt héten írta alá a nyolcadik szankciós csomagot, ami a harmadik országokba eladott orosz olaj árának maximalizálását is tartalmazta. Szerbia jelenleg a horvátországi JANAF olajvezetékből szerzi be az olajat.

„Az új kőolajvezeték – a Barátság kőolajvezetékhez kapcsolódva – olcsóbb uráli nyersolajjal látná el Szerbiát” – mondta Kovács Zoltán, a nemzetközi kormányszóvivő a Reutersnek, és hozzátette: hogyha bevezetik a szankciókat, akkor az emelkedő árak miatt nem valószínű, hogy a horvát útvonalon érkező olaj importálása lehetséges lesz. 

(Kiemelt képünk: Belgrád, 2022. szeptember 16. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő és Ana Brnabic szerb miniszterelnök a belgrádi elnöki hivatalban 2022. szeptember 16-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve.