Nem az unióval, a Türk Tanáccsal beszéli meg Magyarország a kazahsztáni helyzetét

Magyarország hivatalosan nem kommentálta a kazah helyzetet. 

2022. január 8., 18:06

Szerző:

HIvatalosan eddig még nem kommentálta Magyarország a Kazahsztáni helyzetet. Szijjártó Péter az állami médiának, csak annyit mondott, hogy „két hazatérni szándékozó magyar állampolgár még szombat este elhagyhatja Kazahsztánt” – írja az Euronews.

„Magyarország kazahsztáni képviseleteinek az a legfontosabb feladata, hogy folyamatosan tartsák a kapcsolatot a Kazahsztánban tartózkodó magyar állampolgárokkal, és mérjék fel, hányan szeretnének hazajönni”

– nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter a magyar állami médiának.

Közel 100 magyar állampolgár lehet jelenleg Kazahsztánban, ebből 12-en már jelezték, hogy elakarják hagyni az országot, ebből kettő már szombaton Magyarországra haza utazhat.

Az EU- és NATO-tag Magyarország tehát az azeri, a kazah, a kirgiz, a török és az üzbég vezetőkkel tárgyalja meg a válságos kazahsztáni helyzetet. Magyarország 2018 óta megfigyelői státusszal rendelkezik a szervezetben.

(Kiemelt képünk: Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter részt vesz a Török Tanács külügyminiszteri tanácsának ülésén a törökországi Dolmabahce irodában Isztambulban 2021. november 11-én. Fotó: Cem Ozdel / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.