Egy francia miniszter a teljes EU-ban betiltaná az összes magánrepülőgépet

Szerinte itt az ideje belátni, hogy ezt az utazási formát az idő mára meghaladta, sokkal több kárt hoz a magánrepülőgép mint amennyi hasznot hajt.

2022. augusztus 24., 18:36

Szerző:

A kisméretű magánrepülőgépek összességének betiltását fogja kezdeményezni Clément Beaune francia közlekedési miniszter az európai uniós közlekedési miniszterek legközelebbi, októberi ülésén. Beaune szerint miközben az intézkedés csupán egy maroknyi, vagyonos embert érintene, rendkívül előnyös lenne a klímaváltozási és energiatakarékossági célok elérésére a háború hatásai által sújtott Európában.

A miniszter mindezt a Le Parisien című lapban osztotta meg a nyilvánossággal, ahol azt is elárulta, szerinte csak annak van értelme, ha az EU egységesen fel tudna lépni ebben a kérdésben.

Ő maga – mint mondta – a teljes tiltás mellett van, de amennyiben ezt nem sikerül keresztülvinni, a magángépek ügyét akkor is szigorúan szabályozni kellene és minél előbb.

A miniszter nyilatkozatának hátterében állhat az is, hogy olyan Twitter-fiókok, amelyek milliárdosok magánrepülőzéseit követik, az elmúlt hetekben kifejezetten követettekké és népszerűekké váltak. Ezek közül is kiemelkedik az I Fly Bernard nevű, ez többek között a Louis Vuitton és a Christian Dior márkákat tulajdonló cégcsoport vezérigazgatójának utazásait is követte és nyilvánosságra hozta.

A szinte minden jövedelmező üzletággal egyszerre foglalkozó Bolloré-csoport magángépéről így kiderült például, egyetlen nap alatt 3 utat zavart le, ezzel pedig 22 tonna szén-dioxidot bocsátott ki.

Hasonló szolgáltatás egyébként Orbán Viktor és köre követésére is született már Twitteren. A NER Travel egy automata robot, ami az előre betáplált azonosítók alapján folyamatosan követi, merre járnak éppen a NER-elit már azonosított luxusrepülőgépet követ folyamatosan.

(Kiemelt kép: János Károly volt spanyol király magángépe landol az északnyugat-spanyolországi Vigoban. Fotó: Brais Lorenzo / AFP)