A klímavédelemért harcoló Ursula Von der Leyennek sikerült egy 50 km-es távot magánrepülőgépen megtenni

Az uniós szóvivő azzal magyarázta a történteket, hogy az Európai Bizottság elnöke szoros időbeosztása miatt utazott magánrepülővel Bécsből Prágába.

2021. november 4., 17:49

Szerző:

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a szoros időbeosztása miatt utazott júniusban magánrepülőgéppel Bécsből Prágába – mondta Eric Mamer, a brüsszeli testület csütörtöki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva.

A bizottság elnöke bírálatok kereszttüzébe került, miután a Daily Telegraph című brit napilap arról számolt be szerdán, hogy Von der Leyen, – aki mandátuma központi elemének tartja a klímavédelem előmozdítására létrehozott uniós Zöld Megállapodás végrehajtását – magángéppel tette meg a két város közötti 50 kilométeres távolságot.

Az bizottsági szóvivő azt hangoztatta: a Bécs és Pozsony közötti repülőút egy kétnapos, öt tagállamba vezető, szorosan ütemezett utazás része volt, és gyorsabb közlekedési eszköz nem állt az elnök rendelkezésére. Hozzátette azt is, hogy a charterjáratokat csak akkor veszik igénybe a bizottság tagjai, ha időbeosztásuk nem enged más utazási lehetőséget vagy ha logisztikai problémák lépnek fel.

Eric Mamer azt is megerősítette, hogy a bizottság intézményi működése során mindent megtesz azért, hogy csökkentse tevékenysége „ökológiai lábnyomát”. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Von der Leyen a testület elnökeként olyan szerepet tölt be, amelyben a személyes kapcsolatok nagyon fontosak, és amelyek megerősítéséhez „többre van szükség a virtuális videokonferenciáknál”.

Mint mondta, a helyreállítási alap tagállami programjainak megtárgyalásához és elfogadásához nagyon kevés idő áll rendelkezésre. „Ezek nem kéjutazások, hanem nagyon fontos és intenzív egyeztetéseket magukban foglaló országlátogatások” – jelentette ki.

 

(Kiemelt kép: GLASGOW, SKÓCIA - NOVEMBER 2. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond a glasgow-i SEC-ben tartott erdészeti rendezvényen 2021. november 2-án. Fotó: Karwai Tang/UK kormánya/ Pool / Anadolu Ügynökség Karwai Tang / UK Government / Pool via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.