Macron Orbánról: Egyetlen értéket sem vallok magaménak, amelyet ő képvisel

2018. április 16., 17:38

Szerző:

Lesújtó hangon nyilatkozott Orbán Viktorról Emmanuel Macron abban az interjúban, amelyet a BFM TV hírtelevíziónak adott.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A francia elnök két ismert újságíróval, Jean-Jacques Bourdinnel és Edwy Plenellel ült le egy csaknem három órán át tartó beszélgetésre, amelynek az apropóját az adta, hogy május 7-én lesz egy éve, hogy megválasztották. Több más téma mellett az interjúban szóba került Európa jövője is, Bourdin pedig megkérdezte Macront, hogyan lehet megújítani az Európa azokkal a volt kommunista országokkal, amelyek elutasítják a  menekültek befogadását, és azzal az Orbánnal, akinek a beszédmódja a háború előtti korszakot idézi. Macron erre így válaszolt:

– Úgy tekintek Európára, ahogyan van. Elítélhetjük, én is ugyanúgy elítélem, ahogyan önök. Egyetlen értéket sem vallok magaménak, amelyet ő (Orbán – a szerk.) képvisel. De ott van, megválasztották

– mondta a magyar miniszterelnökről.

Bourdin visszakérdezett, hogy tényleg egyetlen értéket sem, amire Macron megerősítette az erről szóló kijelentését. Szerinte Európában úgynevezett iliberális demokráciák emelkednek fel, ő legalábbis látja, hogy az emberek fásultak, elfogadják az igazságtalanságot az egyenlőtlenséget, ami lehetővé teszi a populizmus növekedését. Ezért felemelkedőben lévő iliberális demokráciák azt mondják, hogy ha az emberek gyengék, hát akkorne tartsuk be a demokrácia játékszabályait, támadjuk a bírák, az ügyészek  függetlenségét. Lengyelország, Magyarország ilyen ország – utalt újra Orbán-kormányra és a NER-re – Romániát viszont megdicsérte, mondván, Klaus Iohannis elnök nem engedi ki a kezéből a gyeplőt. 

Macron nemrég egyszerűen kinevette Orbánt, amiért a magyar miniszterelnök nem hajlandó részt venni az Európa jövőjéről szóló nemzetközi társadalmi konzultációban.

(A Főtér nyomán)