Macron: Orbán tisztességtelen

A francia államfő, Emmanuel Macron élesen bírálta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt az EU csúcsot követő sajtótájékoztatón.

2023. december 15., 20:13

Szerző:

A francia államfő és a német kancellár is megerősítette azt a forgatókönyvet, hogy a magyar miniszterelnököt kiküldték a teremből, amikor Ukrajnáról szavaztak. Emmanuel Macron, aki a csúcsot követő sajtótájékoztatóján élesen bírálta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt – számol be róla a hvg.hu.

A politikus elsősorban nem is amiatt kritizálta a magyar kormányfőt, hogy távozott a teremből, amikor a többi állam- és kormányfő döntött arról, hogy Ukrajna megkezdheti-e a csatlakozási tárgyalásokat az uniós tagságról. Arról beszélt: szerinte ez tartózkodás, amire máskor is volt már példa – Angela Merkel választotta ezt az Európai Bizottság elnökéről szóló szavazás idején –, más kérdés, hogy a volt német kancellár nem távozott a teremből.

Macron beszélt arról is, hogyan zajlott az ülés, amelynek a végén a magyar miniszterelnök távozott a teremből. Megerősítette azokat a híreket, hogy nem spontán döntés volt, hanem azt előre megbeszélték, a háromórás ülésen pedig, amikor már mindenki elmondta az álláspontját, és amikor a vita eljutott arra a pontra, hogy dönteni kellett volna, és még mindig nem sikerült meggyőzni Orbán Viktort, többen – Giorgia Meloni olasz, Mark Rutte holland miniszterelnök, a spanyol soros elnökség nevében Pedro Sánchez, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és mások – közös döntése alapján végül Olaf Scholz német kancellár mondta ki azt, hogy akkor most lépjen ki a teremből – derült ki Macron beszámolójából.

„Meghallgattuk Orbán Viktort, tiszteletben tartottuk Magyarország álláspontját ezen az ülésen. Ez a tisztelet azonban felelősséggel jár, ezért azt várom el Orbán Viktortól, hogy a következő hónapokban – jogos érdekeit figyelembe véve – vegye komolyan a feladatát, viselkedjen európai módon és ne ejtse túszul a folyamatot. Ha Ukrajna nem teljesíti az Európai Bizottság által megszabott feltételeket, nyilvánvalóan nem fognak megkezdődni a tárgyalások”

 – emelte ki a francia államfő.

Sokkal keményebb szavakat fogalmazott meg Orbán másik, a költségvetés módosítását blokkoló lépése miatt. Macron „tisztességtelennek” nevezte a magyar miniszterelnököt, mivel az a teljes módosításra mondott nemet, amivel nemcsak Ukrajna támogatását, hanem több közös európai uniós cél finanszírozását akadályozta meg.