Ma este az Európai Parlament is kitűzi a szivárványzászlót

Európa visszaintett Orbánéknak. 

2021. június 23., 19:52

Szerző:

Az Európai Parlament és a tagállami kapcsolattartó irodái az LMBTIQ jogok melletti kiállásként szerda este kitűzik szivárványzászlót – közölte az EP honlapja.

A Parlament júniusi második ülésszakának megnyitásakor Terry Reintke (Zöldek/EFA, Németország) képviselő a magyarországi jogállamiság témájához kapcsolódó ügyrendi javaslatként kérte, hogy az Eljárási szabályzat 39. cikke alapján a Parlamentre ma este több európai középülethez hasonlóan tűzzék ki a szivárványzászlót. A zászló az alapvető jogok és az emberi méltóság tiszteletben tartásának jelképe, tette hozzá.

David Sassoli, a Parlament elnöke támogatta az ötletet, hangsúlyozva, hogy

„a Parlament mindig is szilárdan elkötelezett volt az LMBTIQ jogok előmozdítása mellett, és részt vesz az olyan kampányokban, mint például a homofóbia, bifóbia és traszfóbia elleni nemzetközi nap”.

 

Ma este és holnap ezért a Parlament brüsszeli épületén, az egyik főbejárat előtt szivárványzászló lobog. A Parlament a minden tagállamban működő kapcsolattartó irodáit is a zászló kitűzésére kérte. A közlemény emlékeztet: 2021. március 11-én a Parlament az Európai Uniót az LMBTIQ szabadság zónájának nyilvánította.

A ülés megnyitásakor Sassoli elnök bejelentette: a Parlament június 10-i állásfoglalásával összhangban levelet írt az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek, és az Európai Unió működéséről szóló szerződés 265. cikke alapján felszólítja a Bizottságot, hogy azonnal és teljes körűen alkalmazza az uniós költségvetés védelmére szolgáló jogállamisági feltételrendszert. Egyes tagállamok kirívó módon megsértik a jogállamiágot, és ezért büntetést kell rájuk kiszabni, fogalmazott az elnök. A Parlament szükség esetén az Európai Bírósághoz fordul.

Az Európai Bizottság elnöke nemrég szégyennek nevezte a pedofiltörvényt, több EU-s tagállam is tiltakozott miatta. Áder János viszont megvédte és aláírta a törvényt. 

 

(Kiemelt kép forrása: az Európai Parlament Facebook-oldala)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.