A hét vicce: Lukasenka is gratulált Ukrajnának a függetlenség napján

Aljakszandar Lukasenkát ebben az sem zavarta, hogy kormánya támogatja Vlagyimir Putyin rezsimjét, akik háborúval próbálják ugyanezt a függetlenséget felszámolni.

2022. augusztus 24., 20:05

Szerző:

Üdvözlő üzenetet küldött az ukrán népnek a függetlenség napja alkalmából Aljakszandar Lukasenka belarusz elnök szerdán, a szomszédos ország ellen fél éve háborúzó Oroszország legfőbb szövetségese.

„Meggyőződésem, hogy a jelenlegi vitás kérdések nem tehetik tönkre a két ország népe közötti őszinte, jószomszédi kapcsolatok több évszázados alapját” – mondta Lukasenka az üzenetben, amelyet sajtószolgálata ismertetett.
Belarusz a jövőben is a Kijevvel fenntartott, „minden szinten egymás kölcsönös tiszteletén alapuló baráti érintkezések erősítése mellett” foglal állást - így Lukasenka.

A belarusz elnök békességet, toleranciát, bátorságot és erőt kívánt a jó élet megteremtéséhez – közölte még az elnök sajtószolgálata.

Ukrajna szerdán ünnepli függetlensége napját, és pontosan fél éve, hogy Oroszország lerohanta. Az 1994 óta Belaruszban hatalmon lévő Aljakszandar Lukasenka megnyitotta országa területét az orosz hadsereg előtt, hogy az február 24-én onnan és saját területéről megindíthassa az Ukrajna elleni támadást, amelyet Moszkva „különleges hadműveletnek” nevez.
Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója "bohóckodásnak" nevezte az üdvözlést.

Úgy tűnik, Lukasenka valóban azt hiszi, hogy a világ nem veszi észre aktív részvételét az Ukrajna ellen elkövetett bűnökben - írta a Twitteren Podoljak, „cinikusnak” nevezve az üzenetet, és hozzátéve, hogy annak „lesznek következményei”.

(Kiemelt kép: Aljakszandar Lukasenka belarusz diktátor. Fotó: Sergei Gapon / POOL / AFP)

18:31

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

17:21

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy hazai gyártmányú drónjaik nem felelnek meg „taktikai és technológiai” követelményeknek.