Lukasenka attól tart, Ukrajnában szervezik a megbuktatását

Komoly vádakat fogalmazott meg a belarusz diktátor Kijevvel szemben. Azt állítja, oda szöktek belarusz ellenségei, akik az életére törnek. „Csak próbálják meg!” – fenyegetőzött ellenük.

2022. június 10., 21:59

Szerző:

Ukrajnában külföldre szökött belarusz harcosokat képeznek ki fegyveres felkelés kirobbantására a saját hazájukban - jelentette ki pénteken Aljakszandar Lukasenka belarusz elnök egy lakossági fórumon.

„Szerveztek két légiót, felfegyverezték őket frontszolgálatra. Nem akartak a frontra menni. A százötvenből mindössze négyen mentek harcolni. (...) Jó volt nekik, amikor Kijev valamelyik éttermében gyülekeztek. Találkoztak, ettek-ittak. Az étteremben jól érezték magukat akkor. Aztán a frontra vagy állomáshelyükre küldték őket. De nem (akartak harcolni). Ukrajna erre azt mondta, hogy rendben, akkor felkészítünk titeket a jövendő fegyveres forradalomra Fehéroroszországban” - idézte Lukasenkát a BelTa hírügynökség.

„Csak próbálják meg!” - hangoztatta a belarusz elnök a disszidensekre utalva, akiket - mint mondta - név szerint ismernek, és "csak idő kérdése, míg elfogják őket".

Oroszország február végén átfogó hadműveletet indított Ukrajna ellen, részben szövetségese, és egyre inkább vazallusa, Belarusz területéről. Lukasenka többször tagadta, hogy a hadműveletben fehérorosz katonák vennének részt. A nemzetközi közösség számos büntetőintézkedést hozott Moszkva ellen, ezek egy része Fehéroroszországra is kiterjed.

(Kiemelt kép: Aljakszandar Lukasenka belausz elnök. Fotó: BelTA / Sputnik via AFP)

 

14:21

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.