Ezt még Lukasenka se hitte volna a háborúról

A nyugati országok „nyugodtan alhatnak” – nyilatkozta a fehérorosz elnök egy, az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban

2022. május 5., 14:27

Szerző:

Nem hitte volna, hogy az orosz hadsereg ukrajnai „művelete” így elhúzódik – fejtette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az AP amerikai hírügynökségnek adott csütörtöki interjújában, közölte, ő maga mindent megtesz annak érdekében, hogy véget érjen a háború.

„Én nem vagyok eléggé elmélyedve ebben a problémában ahhoz, hogy meg tudnám állapítani, valóban minden a terv szerint halad-e, ahogyan azt az oroszok állítják, vagy pedig úgy van, ahogy én érzem. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, úgy érzem, ez a művelet elhúzódik”

– jelentette ki Lukasenka. A fehérorosz elnök azt is állította, hogy Ukrajna provokálja Oroszországot, Fehéroroszország pedig békét akar.

„Kategorikusan elutasítunk mindenféle háborút. Eddig is mindent megtettünk, és most is mindent megteszünk azért, hogy ne legyen háború. Hála nekem, megkezdődtek a tárgyalások Ukrajna és Oroszország között” 

állította Lukasenka, majd úgy fogalmazott: Ukrajna vajon miért nem mutat érdeklődést a tárgyalások iránt, miközben az ő területén folynak a harcok, ott halnak meg emberek.

Oroszország katonai hadgyakorlatra hivatkozva korábban csapatokat telepített fehérorosz területre, majd onnan is vezényelt katonákat Ukrajnába a február 24-én indított invázió részeként. Lukasenka nyíltan támogatta a Moszkva szóhasználatában „különleges műveletként” emlegetett támadást, és március elején a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott találkozóján arról beszélt, hogy Ukrajna Fehéroroszország elleni támadásra készült, a Moszkva által indított offenzíva pedig ezt elhárította.

A minszki védelmi minisztérium szerdán közölte: előre be nem jelentett hadgyakorlatba kezdett a fehérorosz hadsereg. Az interjúban Lukasenka biztosított afelől, hogy ezek a gyakorlatok nem irányulnak senki ellen.

„Nem fenyegetünk és nem is fogunk fenyegetni senkit. Tudjuk, ki az, aki ellenünk van, így egyáltalán nem áll Fehéroroszország érdekében az, hogy valamiféle konfliktust robbantson ki” – mondta a fehérorosz elnök, megjegyezve, hogy a nyugati országok „nyugodtan alhatnak”.

(Kiemelt képünkön Aljaksztandr Lukasenka fehérorosz és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fotó: MTI/EPA pool/Szputnyik/Kreml/Alekszej Druzsinyin)