Már a civileket akaszthatják az oroszok Luhanszkban

"Segítettem az ellenségnek!" - akasztották a kivégzett emberek nyakába a visszavonulásra készülő orosz megszállók.

2022. december 4., 15:51

Szerző:

Szerhii Szternyenko helyi Telegram-tudósító szerint a mostanában súlyos veszteségeket szenvedő orosz megszállók és helyi kollaboránsaik a kelet-ukrajnai Luhanszk megye területén már civileket kezdtek el kivégezni, méghozzá nyilvános akasztás útján.

A Szternyenko által feltöltött két képen több, zsákkal letakart fejű ember látható, akasztás után, nyakukban táblával, amely szerint ők

„A luhanszki nép ellenesége”,

de olyan tábla is van, amelyen az olvasható

„Segítettem az ellenségnek.”

A fotók hitelességét független forrás nem erősítette meg. Viszont az ismert, hogy a Putyinhoz hű zsoldosvezér, Jevgenyij Prigozin számos háborús bűnt elkövető Wagner-csoportja a térségben tevékenykedik.

Ez az ellenség jelen esetben az ukrán hadsereg, amely a jogilag még mindig hozzá tartozó területekről úzi el több helyen az orosz megszállókat. Luhanszk régió esete annyiban speciális, hogy ide, először titkolt, majd nyilvános módon 2014 után tértek vissza az oroszok, a helyi, oroszpárti politikai erők ugyanis a Majdan-forradalom sikere után önkényesen átvették a régió központja és nagyobb területe feletti irányítást, majd kinyilvánították a „Luhanszki Népköztársaságot”, ami Moszkva-barát miniterület lett.

Vlagyimir Putyin eredetileg a Luhanszki és a hasonló, Donyecki „Népköztársaság” megsegítésének ürügyével támadta meg 2022. február 24-én, több irányból is Ukrajnát, miután a Donyec-medencében már 8 éve folytak a harcok. A két szeparatista alakulatból sorozatosan emberi jogsértésekről adnak hírt, a nyilvános akasztás azonban még ott is új mélypont lenne.

(Kiemelt kép: Magukat az oroszoknak megadó ukrán katonák Luhanszk megyében 2022. februárjában. Fotó: Valerij Melnyikov / Sputnik / Sputnik via AFP)