A Wagner-csoport már védelmi vonalat épít

A Wagner orosz magánhadsereg védelmi vonalat kíván építeni a kelet-ukrajnai Luhanszk megye orosz ellenőrzés alatt álló térségében, derült ki a csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin szerdai bejelentéséből.

2022. október 19., 15:04

Szerző:

A tájékoztatás szerint – amelyet Prigozsin vállalatának belső közösségi felületén tett közzé – a Wagner-csoport többlépcsős védelmi vonal kialakításába kezdett. Részleteket azonban Prigozsin nem árult el, így egyelőre nem tudni, hogy milyen hosszú lesz, és hol helyezkedik majd el a "Wagner-vonal", valamint azt sem, hogy meddig tartanak a munkálatok.
 

Mindazonáltal Prigozsin kiemelte:

a vonal egyébként nem létfontosságú, szerinte ugyanis a Wagner-csoport alakulatai a frontvonalon önmagukban is áthatolhatatlan falat képeznek. Prigozsin szeptember végén ismerte el hivatalosan is, hogy ő alapította 2014-ben az orosz biztonsági magáncéget.

Vlagyimir Putyin orosz elnök október 5-én írta alá négy ukrajnai régió - köztük a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" - Oroszországhoz csatolásáról szóló törvényeket, miután az érintett térségekben "népszavazásokat" tartottak. A voksolást valamint a területek annektálását a külföldi államok közül csak Észak-Korea tekinti legálisnak. Az orosz hadsereg a területek egyike felett sem gyakorol teljes ellenőrzést.

(Fotó: MTI)