London segítségét kéri Zelenszkij

Az ukrán elnök felszólította Nagy-Britanniát, vállaljon vezető szerepet egy Kijevet támogató légi koalíció létrehozásában – adta hírül az államfő sajtószolgálata csütörtöki közleményében.

2023. április 27., 11:59

Szerző:

A tájékoztatás szerint Volodimir Zelenszkij Kijevben megbeszélést folytatott Timothy Barrow-val, a brit miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadójával, akivel megvitatta az Ukrajnának nyújtott védelmi támogatás megerősítését. 

„Arra szeretném kérni, továbbra is győzze meg partnereit arról, hogy Ukrajna számára minden szükséges fegyvert és katonai felszerelést biztosítani kell”

– idézte a sajtószolgálat az elnököt. Volodimir Zelenszkij hangsúlyozta:

nagyon fontos, hogy Ukrajna nyugati típusú katonai repülőgépeket és különféle fegyvereket kapjon. 

A felek megvitatták a júliusban Vilniusban tartandó NATO-csúcstalálkozó előkészületeit is. A találkozón részt vett Tony Radakin tengernagy, brit vezérkari főnök és Jamie Norman, a brit miniszterelnök katonai tanácsadója is. 

Korábban Jurij Ignat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője elmondta, hogy Kijevnek legfeljebb 200 nyugati gyártmányú, többcélú katonai repülőgépre is szüksége van, amelyek közül az amerikai F-16-os típusok előnyt élveznek, míg a francia Rafale és a svéd Gripen típusok alternatívaként szerepelnek.

(Kiemelt képünk: Rishi Sunak brit miniszterelnök (középen) beszélget Mike Wigston brit légimarsallal (jobbra) és Billy Cooperrel, a brit légierő [Royal Air Force - RAF] állomásparancsnokával Coningsby katonai repülőterén 2022. december 9-én. A háttérben Typhoon vadászrepülőgépek láthatók. Fotó: Joe Giddens / POOL / AFP)

 

 

17:09

Kína 2030-ig űrhajóst tervez eljuttatni a Holdra – közölte hétfőn a kínai űrhivatal (CMSA) sajtótájékoztatón.