Megszólalt a litván külügyminiszter is, ők sem engednek be oroszokat

Ha változást akarnak, harcoljanak otthon Putyin ellen - közölte Gabrielius Landsbergis Twitteren, miért nem ad Litvánia vízumot a mozgósítás elől menekülő, katonakorú orosz férfiaknak.

2022. szeptember 24., 14:45

Szerző:

„Litvánia nem nyújt menedéket azoknak, akik egyszerűen saját felelősségük elől menekülnek. Az oroszoknak maradnia kell és harcolnia kell – csak éppen Putyin ellen.” – ezzel magyarázta Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter, miért nem számíthatnak a politikai üldözöttek számára általánosan, a nemzetközi jog szabályai szerint elérhető menekültvízumra azok az oroszok, akik a Vlagyimir Putyin által bejelentett tömeges háborús mozgósítás elől menekülnek.

Korábban Kaja Kallas észt miniszterelnök is úgy fogalmazott, sem turistavízumot, sem pedig menekültstátuszt nem érdemelnek náluk azok az orosz férfiak akik a mozgósítás hírére kívánnák elhagyni Oroszország területét. Kallas még keményebb volt, ő televíziós beszédében, amit az észt nemzethez idézett, azt mondta, „minden állampolgár felelős egy ország vezetésének bűneiért, az orosz állampolgárok sem kivételek ez alól. Otthon kell küzdeniük és harcolniuk.”

De a két másik balti államhoz hasonlóan nyilatkozott Lettország kormánya is, közölték, a menekültstátuszt ők is meg fogják tagadni ezen az alapon. Edgars Rinkēvičs lett külügyminiszter is úgy fogalmazott, a most katonasorra jutó oroszoknak rá kell jönniük, hogy elsősorban Putyint kell megbuktatniuk, ha nem tetszik nekik a helyzet.

A balti nyilatkozatoktól élesen eltérően fogalmazott a kérdésről Charles Michel, az EU-s államok kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke, aki azt mondta, a bajbajutott, sorozás elől menekülő oroszok számára az unió menekültügyi rendszerét ki kell nyitni, már csak pusztán emberségből is.

(Kiemelt kép: Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter. Fotó: STR/ NurPhoto / NurPhoto via AFP)