Németország befogadja az orosz menekülteket

A német szövetségi kormány segíteni kíván az Ukrajna elleni háború miatt Oroszországban elrendelt részleges mozgósítás elől menekülő embereknek, és a kérdés európai uniós szintű megoldására törekedik – mondta a német külügyminisztérium szóvivője pénteken Berlinben.

2022. szeptember 23., 21:21

Szerző:

Andrea Sasse elmondta, hogy „intenzív egyeztetés” zajlik európai uniós szinten az oroszországi mozgósítás révén keletkező új menekültügyi helyzet kezeléséről. Hétfőn intézményes formában, az EU Tanácsának úgynevezett integrált válságelhárítási mechanizmusának (IPCR) keretében is tárgyalnak erről – mondta a szóvivő. 

Kiemelte:

a német kormány segíteni akar, és nagyon is érthetőnek tartja, hogy vannak emberek Oroszországban, akik nem kívánnak részt venni ebben a nemzetközi jogot sértő háborúban, és ezért el akarják kerülni a mozgósítást.

Steffen Hebestreit kormányszóvivő hozzátette, hogy Olaf Scholz kancellár és az egész kormány elítéli az oroszországi részleges mozgósítást. A Kreml lépése Oroszországból nyugatra tartó menekültmozgást indíthat el – fogalmazott, jelezve, hogy az ügy az EU-s tagállami vezetők október elejére tervezett prágai informális találkozóján is napirendre kerülhet. Mint mondta, jó jel, hogy sok orosz nem hajlandó részt venni az Ukrajna elleni háborúban. Kiemelte, hogy

Németország az ukrajnai menekültek mellett rendszerkritikus oroszokat is befogad.

Maximilian Kall, a belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a mozgósítás elől menekülő emberek menedékjogot kérhetnek Németországban. Ehhez ugyan el kell jutniuk Németországba, de erre továbbra is van lehetőség – tette hozzá a szóvivő, idézve a tárcavezető, Nancy Fraeser vonatkozó nyilatkozatát miszerint

a Putyin-rezsimmel bátran szembeszálló emberek, köztük a súlyos büntetéssel fenyegetett dezertőrök politikai menedékjogot kaphatnak. 

A katonai szolgálatot megtagadó és a mozgósítás miatt elmenekülő oroszok befogadását a szövetségi parlament (Bundestag) több pártja is támogatja. Pénteken politikai oldalakat átívelő egységben sürgettek lépéseket a kormánytól mások mellett az ellenzéki jobbközép CDU/CSU pártszövetség és a kormányzó szociáldemokratáktól (SPD) balra álló ellenzéki Baloldal (Die Linke) részéről.

(Orosz háború és mozgósítás ellenes tüntetőt hurcolnak el a rendőrök Moszkvában. 2022. szeptember 21-én, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a részleges mozgósításról hozott rendeletének érvénybe lépését, több városban történtek tüntetések, megmozdulások. Fotó: ALEXANDER NEMENOV / AFP)

Lecsapott Vietnámra a Noru tájfun szerdán kora reggel, kiterjedt áradásokat és több ezer házban károkat okozva.