Összecsaptak a rendőrökkel a lezárások ellen tüntetők Ausztráliában

Az ausztrálok nagy része hetek óta szigorú zárlat alatt él.  

2021. augusztus 21., 09:50

Szerző:

Több mint 1500 rendőr járőrözött Sydney belvárosának utcáin, megelőzendő egy szombatra bejelentett lezárásellenes demonstrációt – írja a Reuters hírügynökség. Az utakat lezárták, a közösségi közlekedés járműveit pedig visszafordították, mielőtt elérték volna a városközpontot. 

A Guardian beszámolója szerint Melbourne-ben viszont nem sikerült megakadályozni, hogy több ezren utcára vonuljanak a korlátozások és a kötelező maszkviselés ellen tüntetve. A korlátozások miatti tiltás ellenére demonstrálók különböző tárgyakkal dobálták a rendőröket, akik könnygázzal próbálták feloszlatni a maszkot nem viselő tömeget, illetve lovasrendőrökkel állták el a menet útját.  Lezárásellenes tüntetések voltak Brisbane-ben, Queensland állam fővárosában is.

Ausztrália Victoria és Új-Dél-Wales államában összesen 886 új koronavírusos esetet azonosítottak, a legtöbbet utóbbi állam fővárosában, Sydneyben, amely a Delta-variáns legfőbb terjedési területe. Új-Dél-Wales állam egészségügyi minisztere, Brad Hazzard szerint „nagyon komoly" a helyzet, ezért hozzátette: „nem most van itt az ideje az önzésnek, most a közösségre és a családjainkra kell gondolni". Az államban szombaton 516 koronavírusos embert ápoltak kórházban, 85 igényelnek intenzív ellátást, közülük 76-an oltatlanok.

A romló járványadatok miatt Sydneyben immár hetek óta komoly korlátozások és éjszakai kijárási tilalom van érvényben. Az intézkedések – újabb hosszabítás után – szeptember végéig tartanak. Hasonló korlátozások vannak érvényben Viktória államban is, ahol a 61-ből 39 fertőzött bizonyítottan találkozott másokkal is. Az államban tizennyolcan szorulnak kórházi kezelésre nyolcan intenzív ápolást, hatan pedig gépi lélegeztetést igényelnek. 

A huszonnégymillió lakosú Ausztrália viszonylag alacsony esetszámmal vészelte át eddig a covid-járványt: a tavalyi kitörés óta összesen 43 ezer fertőzöttet azonosítottak, 978 ember halt bele a kórba.

(Kiemelt kép: Rendőr paprika spay-vel fúja le a lezárások ellen tüntetőket Melbourne-ben. Fotó: William WEST I AFP)

 

 

 

 

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.