Letartóztatásokkal és kordonnal készültek a Navalnij-párti tüntetésre Oroszországban

Összesen 165 embert vettek őrizetbe, többségüket nem a nagyvárosokból.

2021. április 21., 17:13

Szerző:

A rendőrség több orosz városban házkutatást tartott aktivistáknál és újságíróknál az Alekszej Navalnij támogatására tervezett országos megmozdulás reggelén – írja az MTI. Ljubov Szobolt, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának (FBK) jogászát is őrizetbe vették.

A tüntetések részvevőivel szembeni hatósági fellépés megfigyelésére szakosodott OVD-Info jogvédő szervezet szerint 165 embert vettek őrizetbe, köztük hetet Szentpéterváron, ötöt Nyizsnyij Novgorodban, négyet pedig Moszkvában. A főváros központjában a Manézs teret fémkordonnal vették körül.

Navalnij március 31. óta éhségsztrájkot folytat a börtönben, mert kifogásolta, hogy nem engednek be hozzá olyan orvosokat, akikben megbízik, és álláspontja szerint nem részesül megfelelő orvosi ellátásban. Orvosa, Anasztaszija Vasziljeva szombaton azt mondta, hogy a 44 éves politikusnak rendkívül rossz a vérképe, és akár a közeli napokban meghalhat.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos közölte, hogy Navalnijt kedden az ügyészségi felügyelet keretében felkereste négy olyan orvos, aki nem az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) alkalmazottja. Moszkalkova közölte, hogy egyelőre nincs komoly ok az aggodalomra. Kedden az ellenzéki politikus ügyvédjei azt mondták, hogy Navalnijnak nehezére esik a beszéd és az ülés, és nem részesül vitaminkúrában, ahogy azt korábban az FSZIN állította, hanem csak glükózinfúziót kap, és a karját összeszurkálták a vénáját kereső ápolónők.

Navalnij hívei vasárnap hirdettek meg szerdára az ellenzéki politikus támogatására országos megmozdulást, amelynek megtartását több városban, köztük Moszkvában elutasították a helyi hatóságok, egyebek között a járványellenes korlátozásokra hivatkozva.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Orosz rohamrendőrök kordonokat pakolnak Moszkvában, hogy megakadályozzák a Navalnijt támogatók tiltakozását 2021. február 7-én. Fotó: AFP | Alexander Nemonov)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.