Légitámadással lőtt szét egy óvodát Etiópia hadserege

Ismét fellángolt a polgárháború a lázadó Tigré tartományban.

2022. augusztus 26., 21:31

Szerző:

Légitámadás ért egy óvodát az etiópiai Tigré tartományban pénteken, többen meghaltak, sokan megsebesültek - tudatták helyi műsorszolgáltatók.

Az ország északi részén lévő Tigré tartományban, ahol az elmúlt napokban kiújultak a harcok, az etióp légierő támadása a Red Kids Paradise nevű óvodát és a környező lakóházakat érte.

Szemtanúk beszámolói és a televíziós tudósítások is alátámasztják, hogy több gyermek és felnőtt is életét vesztette a támadásban, a halálos áldozatok számát ugyanakkor még nem tudni.

A helyi kórház igazgatója a Twitter közösségi médiaplatformon közölte, hogy ők legalább négy halottról tudnak, közülük kettő gyerekről. Bejegyezésében leírta, hogy eddig 13 sebesültet szállítottak kórházba, de folyamatosan újabbak érkeznek.

Az etióp hatóságok még nem reagáltak a történtekre, noha a kormány péntek délelőtt közleményben hívta fel a figyelmet, hogy „fel fog lépni” a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) ellen, ezért azt tanácsolta a tartomány lakosokainak, hogy kerüljék el a Tigré területén található katonai létesítményeket.

Az etióp kormány és a vele szembenálló, etnikai alapon szerveződött TLPF között 2020 novemberében történt az első összetűzés. A harcokban, amelyek 2021 júniusa óta elcsitultak, ezrek vesztették életüket. Jóllehet az elmúlt hónapokban elkezdődött a béketárgyalások előkészítése, szerdán ismét kiújultak a harcok Tigré hatóságai és a kormányhadsereg között.

A több mint 115 millió lelket számoló országban a fegyveres konfliktus miatt milliókat érintő humanitárius válság alakult ki, sok ezer ember szudáni menekülttáborokban húzza meg magát.

(Kiemelt kép: Szétroncsolt tank az etiópiai Tigré tartományban 2020-ban. Fotó: Eduardo Soteras / AFP)

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy hazai gyártmányú drónjaik nem felelnek meg „taktikai és technológiai” követelményeknek.