Etiópiában közel 200 öt éven aluli gyerek halhatott éhen a tigréi konfliktus elmúlt hónapjában

A kapott adatok feltehetően korántsem teljesek, és a halottak száma akár dupla ennyi is lehet, mert még mindig rengeteg körzet van Tigrében, ahová nem jutottak el a kutatók.

2021. november 16., 19:58

Szerző:

Közel 200, öt év alatti gyerek halhatott éhen az észak-etiópiai Tigrében dúló konfliktus elmúlt négy hónapjában az AFP francia hírügynökség kedden közzétett, helyi orvosokra és kutatókra hivatkozó jelentése szerint.

Hagosz Godefai, a térség egykori egészségügyi főigazgatója a hírügynökségnek azt mondta: összesen több mint 186 súlyos alultápláltság miatt meghalt gyermekről tudnak. Hozzátette:

a kapott adatok vélhetően korántsem teljesek, és a halottak száma akár dupla ennyi is lehet, mert még mindig rengeteg körzet van Tigrében, ahová nem jutottak el.

Emlékeztetett arra is, hogy e körzetekben az emberek semmiféle egészségügyi szolgáltatáshoz nem jutnak, és sokszor még ivóvizük sincs.

A június végétől október végéig tartó időszakot vizsgáló jelentésben – amelyet 14 tigréi kórház és a Mekelei Egyetem adataiból állítottak össze – kiemelik azt is, hogy a térségben jelenleg a gyermekek 29 százaléka súlyosan alultáplált, míg a konfliktus kirobbanása előtt ez az arány kilenc százalék volt.

A felmérés során megkérdezett családok közül csupán 14 százalék vallotta, hogy elegendő élelmiszerük van, míg a harcok kezdete előtt hatvan százalékuk nem panaszkodott erre.  

Godefai kiemelte, hogy

emellett több tízezer, más betegségben szenvedő tigréi helyzete vált tarthatatlanná, 55 ezer HIV-fertőzöttről is tudni. „Kollektív büntetésnek” nevezte a térségben élők elleni blokádot.

Etiópiában egy éve robbant ki a belháború, miután a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) katonai bázisokat foglalt el, amire válaszul a hadsereg offenzívát indított a magának nagyobb autonómiát követelő északi Tigré szövetségi állam ellen. A harcokban már ezrek vesztették életüket, súlyos humanitárius válság alakult ki. A konfliktus sújtotta térségben mintegy 400 ezer embert fenyeget éhínség, azonban nem engedik be oda a segélyszervezeteket.

A térség nagyrésze jelenleg a TPLF irányítása alatt áll, a kialakult humanitárius helyzetért pedig a szervezet és Addisz-Abeba kölcsönösen egymást vádolja.

(Kiemelt kép: Az Etiópiában, Tigray régióban az erőszak elől menekülő gyerekek sorban állnak a Mahlet Tadesse (27) önkéntes által szervezett reggeliért Mekelében, Tigray régió fővárosában 2021. június 23-án. Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP)

Tegnap 20:56

Caj Jing-ven tajvani elnök szombaton lemondott a kormányzó Demokratikus Haladás Pártja (DPP) vezetéséről, miután pártja több fontos helyen vereséget szenvedett a helyhatósági választáson.