Legalább kilenc ENSZ-alkalmazottat vettek őrizetbe Etiópia fővárosában

Beavatkoztak a belügyekbe.

2021. november 9., 21:17

Szerző:

A bejelentés szerint az ENSZ felvette a kapcsolatot az őrizetbe vettekkel, egyúttal felszólította az etióp külügyminisztériumot, hogy azonnal bocsássa szabadon az ENSZ-munkatársakat, hozzátéve, hogy a világszervezet kiemelten fontosnak tekinti alkalmazottai védelmét – írja az MTI.

Humanitárius források szerint az őrizetbe vételekre a november 1-jén életbe lépett szükségállapot óta került sor, egyeseket pedig otthonaikból hurcoltak el. 

Legessze Tulu etióp kormányszóvivő egyelőre nem reagált a hírre.

Addisz-Abeba szeptemberben már hét ENSZ-tisztségviselőt, köztük az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), valamint az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) vezetőjét utasította ki azzal a váddal, hogy "beavatkoztak a belügyekbe".

A világszervezet és az addisz-abebai kormány a tigréi konfliktus miatt különbözött össze. Az ENSZ azt kifogásolja, hogy az észak-etiópiai Tigré tartományt sújtó blokád miatt a szükséges segélyszállítmányok mindössze 10 százaléka jut el a harcok sújtotta térségbe, míg az etióp hatóságok azzal vádolnak humanitárius alkalmazottakat, hogy kivételeznek a kormány ellen fellázadt tigréi erőkkel. Mindazonáltal nem szolgáltak bizonyítékokkal ezeknek az állításoknak az alátámasztására.

Tigrében egy éve dúlnak harcok a kormányerők és az etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei között. A harcokban és légicsapásokban ezrek vesztették életüket, kétmillióan menekültek el otthonukból, és súlyos humanitárius válság alakult ki, mert a régióba nem engedték be a segélyszervezeteket.

(Kiemelt képek: Hamdayet, 2021. április 23. Gyerekek fekszenek egy ágyon az Etiópia északi Tigré tartományában kialakult konfliktus miatt elmenekült emberek számára létesített tranzittáborban az etióp határhoz közeli kelet-szudáni Hamdayetben 2021. március 21-én. Az etióp tartományban 2020 novemberében a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) nevű lázadószervezet vette át az irányítást, amelyre az etióp kormány válaszul hadműveletet indított. Az összecsapásokban több ezer ember vesztette életét, és több mint 300 ezren Szudánba menekültek. Tigrében továbbra is zajlanak harcok, és eritreai csapatok is bekapcsolódtak a konfliktusba az etióp kormányerők oldalán. Fotó: MTI/AP)