Kutyák fogják kiszimatolni a védett állatokat

Kifinomult szaglásuknak köszönhetően a kutyák az év bármely időszakában, szinte minden időjárási körülmény közepette képesek megtalálni a védett fajokat.

2021. október 27., 19:24

Szerző:

Kutyákat képez ki a német vasúttársaság arra, hogy építkezésein megtalálják az esetleg ott élő védett állatokat, írja az MTI. Ez segíthet felgyorsítani a projekteket – közölte a Deutsche Bahn (DB).

Eddig az emberek feladata volt, hogy megtalálják a védett állatokat és azokat áthelyezzék biztonságosabb területre az építkezés előrehaladása érdekében. A kutyák a tervek szerint 2022-ben veszik át a kutatási feladatot, kiképzésük ez év végére befejeződik a társaság szerint.

„A kutyák építési projektekben való alkalmazása új dolog Németországban. Kifinomult szaglásuknak köszönhetően a kutyák az év bármely időszakában, szinte minden időjárási körülmény közepette képesek megtalálni a védett fajokat” 

– mondta Jens Bergmann, a DB infrastrukturális fejlesztésekért felelős igazgatója.

„Ez segít minket az építkezések felgyorsításában”

– tette hozzá. A vasúttársaság szakemberei hat különböző fajtához tartozó kutyával dolgoznak. Arra képezik ki őket, hogy kiszimatolják a tervezett sínek mentén az olyan védett állatokat, mint a kígyók, gyíkok, békák és denevérek. A kutyák jelzéseit és a megtalált állatokat a velük lévő szakemberek egy digitális adatbázisban rögzítik, így információt szolgáltatnak az építkezés résztvevőinek és a szabályozó hatóságoknak.

(Kiemelt kép: illusztráció. Pireneusi hegyikutya. Fotó: Dominique Delfino / Biosphoto / Biosphoto via AFP)