Bajban van Putyin

A Prigozsin vezette halovány Wagner-puccskísérlet arra mindenképpen jó volt, hogy felhívja a figyelmet a Putyint övező biztonsági apparátus gyenge pontjaira.

2023. július 7., 14:25

Szerző:

A Kreml legfőbb belbiztonsági szolgálata régóta nagy hangsúlyt fektet a „megelőzésre” és arra, hogy agresszív lépéseket tegyen az államot fenyegető veszélyek elhárítására, mielőtt azok bekövetkeznének.

Bár a Szövetségi Biztonsági Szolgáltnak (FSZB) még a Wagner-szervezeten belül is voltak informátorai, mégsem tett lépéseket a lázadás megállítására, sem a Kreml figyelmeztetésére – írja a Foreign Affairs-ben csütörtökön megjelent elemzésében Andrej Szoldatov, a Center for European Policy Analysis szenior elemzője és Irina Boroganov, a Center for European Policy Analysis külsős munkatársa.

A Nemzeti Gárda mindent megtett, hogy elkerülje a Wagnerrel való közvetlen összecsapást; az FSZB – amely több elit különleges erővel is rendelkezik −, úgy tűnt, hogy egyáltalán nem lépett fel a konfliktus ellen – idézi az elemzést az index.hu. Hasonlóan érthetetlen volt az orosz katonai hírszerzés, a GRU reakciója a Wagner-ügyre.

A Prigozsin-válság egyértelműen bizonyítja, hogy Putyin koránt sincs akkora biztonságban, mint addig feltételezte. A szerzők úgy vélik, az orosz elnök komoly probléma előtt áll, hogy ezekre az egyértelmű kudarcokra megfelel és főként biztonságos lépéseket találjon. Meglátásuk szerint a válságot követően a biztonsági szolgálatokkal való bánásmód még nagyobb veszélybe sodorhatja Putyin hatalmának a megtartását.

Mintha ezért tétovázna Putyin, mivel érintetlenül hagyta az FSZB-t és a Nemzeti Gárdát helyett, hogy erős kézzel fellépett volna a vélhető hanyagságuk miatt.

Kiemelik, hogy amikor Prigozsin elfoglalta a Déli Katonai Körzet főhadiszállását, az szinte úgy nézett ki, mintha Oroszország több vezető katonai parancsnokának túszejtése történt volna meg.

Putyin több mint 20 éves hatalma alatt először fordulhat elő, hogy a KGB-s múltja nem tesz jót neki. A KGB tisztjeként szintén nem tett semmit a politikai rendszer védelmében, amelynek védelmére felesküdött. Úgy tűnik, hajlandó elnézni a mai FSZB-tábornokok kifogásait. Természetesen az elkövetkezendő időben még mindig lehetnek tisztogatások, de a korábbi válságokban, amikor Putyin úgy döntött, hogy változtat, az általában gyorsan történt: 2004-ben például, amikor csecsen harcosok rövid időre átvették az irányítást Ingusföld felett, az FSZB-nél szinte egyik napról a másikra fejek hullottak – idézi Szoldatov és Boroganov analízisét a portál.

Most úgy tűnik, nemcsak Prigozsin maradt büntetlenül, hanem azok a biztonsági szolgálatok is, amelyek állítólag éppen egy ilyen fenyegetéstől védték az orosz elnököt – nem nagy sikerrel.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencián vesz részt a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) államfőinek tanácskozásán a moszkvai Kremlben 2023. július 4-én. Alekszandr Kazakov / SPUTNIK / AFP)