Putyin kilövési engedélyt adhatott a Wagner-vezérre

Állítólag az orosz titkosszolgálat, az FSZB, elnöki parancsba kapta Jevgenyij Prigozsin likvidálását.

2023. július 3., 12:38

Szerző:

A készülő merényletről az ukrán titkosszolgálat vezetője számolt be a sajtónak. A izraeli Jerusalem Post idézte Kiril Budanov tábornokot, aki szerint az orosz bérgyilkosok már vadásznak is a Wagner csoport vezetőjére. De, mint mondta, nem lesz könnyű dolguk és az oroszoknak amúgy is többnyire hosszú időbe telik egy-egy merénylet kivitelezése. Sőt azt sem tartotta kizártnak, hogy az FSZB nem tudja majd megölni Prigozsint.

Budanov vezérőrnagy ugyanakkor azt is elárulta: Kijev egy ideje már tudott arról, hogy a Wagner- csoport lázadást tervez – írja az infostart.

Budanov egyébként úgy vélte, hogy a Fehéroroszországba vonult zsoldos csoport nem fog több problémát okozni Ukrajnának. Egy korábbi nyilatkozatában az ukrán kémfőnök a történteket úgy értékelte, hogy a Wagner-csoport megszüntetésével Moszkva a saját fegyveres erőire mért csapást. „Ez az alakulat volt ugyanis a legütőképesebb katonai egység, amely bármire képes volt a győzelemért” – nyilatkozta Budanov. 

A tábornok arról is beszélt, hogy Jevgenyij Prigozsin már egy ideje kegyvesztett lehetett Vlagyimir Putyinnál, de az elnök addig nem lépett fel nyíltan ellene, amíg hasznát látta a Wagner zsoldosainak. A lázadást követően azonban Vlagyimir Putyin haladéktalanul parancsot adott az FSZB-nek, hogy szabaduljon meg Jevgenyij Prigozsintól.

(Kiemelt képünkön: Vladimir Putyin, Oroszország elnöke. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

Giorgia Meloni kormánya feltehetően még a mai napon elfogadja az a biztonsági rendeletet, aminek értelmében kiutasítják azokat a külföldieket, akik hamisan nyilatkoznak az életkorukról, hogy bekerülhessenek az Olaszországba kísérő nélkül érkező kiskorúaknak fenntartott védőrendszerbe.

 

2023. szeptember 27., 19:19

Mindenkinek tartózkodnia kellene az olyan nyilatkozatoktól, amelyek tovább fokozzák a migrációs nyomást Európában, ugyanis a menekültkvóták ismételt emlegetése csak megerősíti az embercsempészek üzleti modelljét – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bécsben.