Putyin kilövési engedélyt adhatott a Wagner-vezérre

Állítólag az orosz titkosszolgálat, az FSZB, elnöki parancsba kapta Jevgenyij Prigozsin likvidálását.

2023. július 3., 12:38

Szerző:

A készülő merényletről az ukrán titkosszolgálat vezetője számolt be a sajtónak. A izraeli Jerusalem Post idézte Kiril Budanov tábornokot, aki szerint az orosz bérgyilkosok már vadásznak is a Wagner csoport vezetőjére. De, mint mondta, nem lesz könnyű dolguk és az oroszoknak amúgy is többnyire hosszú időbe telik egy-egy merénylet kivitelezése. Sőt azt sem tartotta kizártnak, hogy az FSZB nem tudja majd megölni Prigozsint.

Budanov vezérőrnagy ugyanakkor azt is elárulta: Kijev egy ideje már tudott arról, hogy a Wagner- csoport lázadást tervez – írja az infostart.

Budanov egyébként úgy vélte, hogy a Fehéroroszországba vonult zsoldos csoport nem fog több problémát okozni Ukrajnának. Egy korábbi nyilatkozatában az ukrán kémfőnök a történteket úgy értékelte, hogy a Wagner-csoport megszüntetésével Moszkva a saját fegyveres erőire mért csapást. „Ez az alakulat volt ugyanis a legütőképesebb katonai egység, amely bármire képes volt a győzelemért” – nyilatkozta Budanov. 

A tábornok arról is beszélt, hogy Jevgenyij Prigozsin már egy ideje kegyvesztett lehetett Vlagyimir Putyinnál, de az elnök addig nem lépett fel nyíltan ellene, amíg hasznát látta a Wagner zsoldosainak. A lázadást követően azonban Vlagyimir Putyin haladéktalanul parancsot adott az FSZB-nek, hogy szabaduljon meg Jevgenyij Prigozsintól.

(Kiemelt képünkön: Vladimir Putyin, Oroszország elnöke. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

07:13

Késes támadást ért hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát Párizsban. A késelés a Gare de l'Est pályaudvar közelében volt. Az elkövetőt előállították - közölte Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona rendőrségi források szerint a bal vállán szenvedett könnyebb sebesülést, eszméleténél van, kórházba szállították.