Koronavírussal fertőzött donorral hajtottak végre szívátültetést

A világon először hajtottak végre szívátültetést koronavírussal fertőzött donorszervvel egy gyereken a vatikáni Bambino Gesu gyermekkórházban.

2021. június 11., 12:18

Szerző:

A 15 éves fiú szeptember óta volt várólistán, májusi szívátültetése óta rohamosan javul az állapota. Olyan betegségben szenvedett, amely megnehezíti a szívnek a vér pumpálását. Nagyon ritka gyerekek között, 190 ezerből egynél fordul elő.

A páciens korábban már műszívet is kapott, amely életben tartotta, amíg várakozott a megfelelő donortól származó szívre. Mivel állapota romlott, a kórház engedélyt kapott az országos transzplantációs központtól és az olasz gyógyszerészeti hatóságtól arra, hogy egy koronavírussal fertőzött donor szívét ültessék be.

„A gyermekgyógyászatban sokkal nehezebb transzplantációra megfelelő szívet találni, mint felnőtteknél. Ezért is tettünk meg mindent, ami lehetséges, hogy a fiú megkaphassa a szervet, amelyre várt. Élet és halál kérdése volt” – mondta Antonio Amodeo, az eljárást végző egyik orvos.

(Kiemelt képünk illusztráció: Műtétet végeznek a Bambino Gesu kórházban 2020. július 8-án. Fotó: Bambino Gesu/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.