Megint a Peking–Milánó tengelyen támad a Covid

Lehet, hogy kötelező lesz a Covid-tesztelés a kínaiaknak.

2022. december 28., 16:40

Szerző:

A Kínából a karácsonyi ünnepekre Olaszországba érkező utasok több mint fele pozitívnak bizonyult a Covid-teszten a Malpensa milánói repülőtéren – jelentette be Guido Bertolaso lombardiai tartományi jóléti felelős szerdán. Az olasz egészségügyi tárca szerda este elrendelte a Kínából érkező utasok számára a kötelező Covid-tesztet.

Okkal félnek a Covidtól

Az illetékes példaként említette a Pekingből december 26-án kora este érkezett járatot, amelynek százhúsz utasából hatvankettőnek a tesztje lett pozitív.

A távol-keleti országból érkező turistákat december 24. óta tesztelik: elsősorban azokat, akik a Peking és Milánó közötti járatokkal érkeznek. Az ellenőrzés egyelőre önkéntes, de „nagyon ajánlott”. Az antigén teszt húsz euróba kerül, míg a molekuláris diagnosztikai teszt kilencvenbe.

Guido Bertolaso elmondta, hogy a költség ellenére az utasok nem vonták ki magukat a tesztelés alól, és az érkezők, beleértve a pozitívnak bizonyultakat, valamennyien tünetmentesek voltak.

Bertolaso, aki korábban a polgári védelem vezetője volt, novembertől dolgozik Lombardia jóléti tanácsosaként. A tízmillió lakosú északnyugat-olaszországi tartomány az első volt Európában, ahol 2020 februárban a Sars-Cov-2 vírus jelenlétét azonosították. Lombardia volt az első régió, melyben kezdetben egytucatnyi önkormányzatot karantén alá helyeztek, majd az egész régiót lezárták.

Csütörtökön már többet tudnak

A jóléti felelős elmondta, hogy a tesztek laboratóriumi vizsgálata csütörtökre készül el: az eredmény alapján tudják biztosan megmondani, hogy a Kínából érkezők az új koronavírus már ismert variánsait hordozzák, melyekkel szemben az eddigi vakcinák hatékonyan védenek, vagy „újabb ismeretlen mutációkkal állunk szemben”. Szerinte az utóbbi esetben az olasz egészségügyi tárca feladata lesz a megfelelő óvintézkedések bevezetése.

Róma is reagált

A római Spallanzani járványkórház közleményben sürgetett európai szintű intézkedéseket az új vírusvariánsok azonosítására és megfékezésére. A kórház megoldásként előzetes karantént szorgalmazott a Kínából érkező utasok számára.

Orazio Schillaci egészségügyi miniszter kiemelt figyelemmel követi a helyzetet – közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy mérlegelik a Kínából érkező összes utas kötelező tesztelésének újból bevezetését, amit a tárca az Európai Unió tagállamaival is egyeztetni kíván.

2020 óta több mint 25 millió olasz betegedett meg a koronavírus miatt, és több mint 184 ezren haltak meg a betegségben és szövődményeiben.

 

(Képünkön: koronavírus tesztelés Pekingben 2022. április 26-án. Fotó: Jade Gao / AFP)

2024. április 14., 07:54

A légvédelem ellenrakétái elfogták az Izraelre kilőtt több tucat iráni ballisztikus rakétát - jelentette az izraeli 12-es televízió magas rangú izraeli tisztségviselőkre hivatkozva.