Korábban élt ember Amerikában, mint eddig hittük

A kontinens legrégebbi emberi lábnyomatait fedezték fel az új-mexikói White Sands National Parkban kutatók, akik a gipsztartalmú talajban végeztek ásatást.

2021. szeptember 26., 16:48

Szerző:

A lábnyomokra különböző mélységekben találtak rá a kutatók fűmaradványok között. Az Amerikai Földtani Intézet szakemberei radiokarbonos kormeghatározással elemezték a fűmagot, és arra a következtetésre jutottak, hogy a lábnyomok akár 22 800 évesek is lehetnek – írja a Sky News.

Sok tudós véli, hogy az ősi vándorlás szárazföldi összeköttetésen keresztül történhetett, amely Ázsiát és Alaszkát kötötte össze, csak ez azóta már víz alá került. Mások azonban olyan bizonyítékok alapján, mint kőeszközök, fosszilis csontmaradványok és genetikai elemzések, azt gondolják, hogy az emberek 13–26 ezer évvel ezelőtt érkezhettek Amerikába. A most talált, gyermekektől és tinédzserektől származó lábnyomok ugyanakkor arra engednek következtetni, hogy már ennél hamarabb is volt ember a kontinensen.

A Science-ben publikált kutatási eredmények szerint a lábnyomok erősebb bizonyítékot jelentenek, mint tárgyak, csontok vagy egyéb fosszíliák. Ezek a helyszín és az időszak erős bizonyítékai is egyben.

(Kiemelt képünk illusztráció. 2021. április 8-án készült fényképen az egyiptomi Luxorban található „Elveszett aranyváros” régészeti lelőhelye látható. (Xinhua / Egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium)