Komoly változásokat hozhat a február a Pegasus-ügyben

Az Európai Parlament frakciói pontot raknának az i-re. 

2022. január 15., 10:05

Szerző:

Hamarosan határozhatnak az Európai Parlament frakciói, hogy felállítsanak-e különbizottságot a kémszoftverrel való visszaélések kivizsgálására egyes európai országokban, köztük Magyarországon és Lengyelországban – írja pénteki cikkében a Népszava.

Az Európai Parlament várhatóan februárban fogja vitára bocsátani a kérdést, miszerint kivizsgálják-e a Pegasus-botrányt az egyes országokban. De nem csak az EP hozhat fordulatot februárban az ügyben, hanem – mint azt írja a cikk – hazánkban is

meghallgatást rendeznek a program illegális alkalmazásáról a képviselő-testület állampolgári jogi bizottságában.

Egy, a Népszavának nyilatkozó parlamenti forrás szerint február elején parlamenti tényfeltáró küldöttség látogat Lengyelországba, hogy tájékozódjon a Pegasus megfigyelési ügyről, fontos azonban kiemelni, hogy Magyarországon a választási kampány idején nem vizsgálódhat EP-delegáció.

Lengyelországban is csúcsosodik a botrány

„Nincs itt semmi, nincsennek megalapozott tények, kivéve az ellenzék hisztériáját. Nincs Pegasus-ügy, nem történt megfigyelés”

mondta Jarosław Kaczyński, a lengyel Jog és Igazságosság párt elnöke.

Ezzel szemben Pablo López de Pedro néppárti szóvivő bejelentette pénteken, hogy a vizsgálóbizottság felállításáról frakciójuk már a jövő héten tárgyal, illetve csoportjukhoz tartozik a Polgári Platform lengyel ellenzéki párt, melynek egyik tagja is a megfigyelés egyik állítólagos célpontja volt.

Ahhoz azonban, hogy az EP érdemi munkát végezhessen és delegációt küldjön az egyes országokba, hatalmas egyetértés szükséges az Európai Parlamenten belül.

(Kiemelt kép: Egy nő okostelefont használ a Pegasus program fejlesztője, az NSO Group épülete előtt 2016. Augusztus 28-án. Fotó: Jack Guez / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.