Komoly változásokat hozhat a február a Pegasus-ügyben

Az Európai Parlament frakciói pontot raknának az i-re. 

2022. január 15., 10:05

Szerző:

Hamarosan határozhatnak az Európai Parlament frakciói, hogy felállítsanak-e különbizottságot a kémszoftverrel való visszaélések kivizsgálására egyes európai országokban, köztük Magyarországon és Lengyelországban – írja pénteki cikkében a Népszava.

Az Európai Parlament várhatóan februárban fogja vitára bocsátani a kérdést, miszerint kivizsgálják-e a Pegasus-botrányt az egyes országokban. De nem csak az EP hozhat fordulatot februárban az ügyben, hanem – mint azt írja a cikk – hazánkban is

meghallgatást rendeznek a program illegális alkalmazásáról a képviselő-testület állampolgári jogi bizottságában.

Egy, a Népszavának nyilatkozó parlamenti forrás szerint február elején parlamenti tényfeltáró küldöttség látogat Lengyelországba, hogy tájékozódjon a Pegasus megfigyelési ügyről, fontos azonban kiemelni, hogy Magyarországon a választási kampány idején nem vizsgálódhat EP-delegáció.

Lengyelországban is csúcsosodik a botrány

„Nincs itt semmi, nincsennek megalapozott tények, kivéve az ellenzék hisztériáját. Nincs Pegasus-ügy, nem történt megfigyelés”

mondta Jarosław Kaczyński, a lengyel Jog és Igazságosság párt elnöke.

Ezzel szemben Pablo López de Pedro néppárti szóvivő bejelentette pénteken, hogy a vizsgálóbizottság felállításáról frakciójuk már a jövő héten tárgyal, illetve csoportjukhoz tartozik a Polgári Platform lengyel ellenzéki párt, melynek egyik tagja is a megfigyelés egyik állítólagos célpontja volt.

Ahhoz azonban, hogy az EP érdemi munkát végezhessen és delegációt küldjön az egyes országokba, hatalmas egyetértés szükséges az Európai Parlamenten belül.

(Kiemelt kép: Egy nő okostelefont használ a Pegasus program fejlesztője, az NSO Group épülete előtt 2016. Augusztus 28-án. Fotó: Jack Guez / AFP)

Tegnap 18:46

Elfogadta csütörtöki rendkívüli ülésén a román kormány a pedagógusoknak havi 1000 lej (75 ezer forint), a tanügyi kisegítő személyzetnek pedig 400 lej bruttó béremelést bevezető sürgősségi kormányrendeletet, a román vezetők szerint ezzel a pedagógusok minden követelése teljesült, véget kell vetniük a május 22-e óta tartó általános sztrájknak.

A zambiai Ndolában a legfelsőbb bíróság csütörtökön felmentette a gyerekkereskedelem gyanújával hét hónappal ezelőtt őrizetbe vett horvát állampolgárokat – közölte Vedrana Simundza Nikolic, a horvát igazságügyi minisztérium államtitkára. A hírt a külügyminisztérium is megerősítette.

Megváltozott a Donyeck megyei Bahmut városánál a hadművelet formátuma, ezért átmenetileg szünetelnek a harcok – jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka csütörtökön az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott nyilatkozatában.

2023. június 1., 16:01

További támogatásukról biztosították Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban az Európai Politikai Közösség moldovai csúcstalálkozójának megnyitásakor felszólaló állam- és kormányfők. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO-csatlakozás egyértelmű támogatására kérte a résztvevőket.