Egymilliárd gyerek életét fenyegeti a klímaváltozás

Az érintett országokban élő gyerekekre komoly fenyegetést jelent a magas kockázatú klímakrízis. 

2021. augusztus 20., 14:34

Szerző:

Közel egymilliárd gyerek életét fenyegeti a Földet egyre jobban súlytó klímaváltozás. A The Climate Crisis Is a Child Rights Crisis: Introducing the Children's Climate Risk Index című, pénteken publikált jelentése szerint a világon élő 2,2 milliárd gyerek közel fele él abban a 33 ország valamelyikében, ahol „rendkívül magas kockázatú” hatása van a klímakrízisnek. Ezekben az országokban a fiatalok egészségét, oktatási lehetőségeit fenyegeti, valamint halálos betegségeknek teszi ki őket a klímaváltozás. A pénteken publikált jelentésben Magyarország a 134. helyen áll.

A jelentés szerint  a Közép-afrikai Köztársaságban, Csádban, Nigériában, Guineában és Bissau-Guineában élő fiatalok vannak a legnagyobb veszélynek kitéve a klímaváltozás negatív hatásai miatt. Ezen országok többségében a gyerekek nem jutnak hozzá a tiszta vízhez, csatornázáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és az alapvető oktatáshoz.    

Azt írták, a klímaváltozás miatt 240 millió gyereket fenyegetnek a partmenti áradások, 330 millió gyereket fenyeget a folyók áradása, 440 gyermeket fenyegetnek a ciklonok, 600 millió gyermek él a fertőző betegségeknek extrém módon kitéve, 815 millió gyerek van kitéve az ólommérgezés közvetlen veszélyének, 820 millió gyereket fenyegetnek a hőhullámok, 920 millió gyereket fenyeget a vízhiány és egymilliárd ember van kitéve az egyre erősödő légszennyezettségnek.    

A jelentés klímakockázati indexszel sorolja be a listába az országokat. A 163 országot tartalmazó listán Magyarország 3,2-es klímakockázati indexszel a 134. helyet foglalja el Horvátország és Bahrein között. Az első tíz ország, ahol jelentős veszélynek vannak kitéve a gyerekek kizárólag afrikai államok. Ezek Közép-afrikai Köztársaság, Csád, Nigéria, Guinea, Bissau-Guinea, Szomália, Niger, Dél-Szudán, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Angola.

 

(Kiemelt kép: illusztráció: A klímaváltozás lassításáért küzdő Extinction Rebellion környezetvédő szervezet aktivistái szappanbuborékokat fújva torlaszolnak el egy utcát a Kereszténydemokrata Unió (CDU) berlini székháza előtt 2021. augusztus 17-én. MTI/EPA/Filip Singer) 

 

 

07:12

Malawi 28 körzetéből 22-ben jelentettek kolerás megbetegedéseket, a járvány kitörése óta száztizen vesztették életüket és 3891 fertőzöttet azonosítottak – közölte a délkelet-afrikai ország egészségügyi minisztere.

07:01

Irán kész nagyobb szerepet vállalni az energiapiacon, több országgal is tárgyal a gázexport lehetőségéről – mondta Ali Bakeri Káni iráni külügyminiszter-helyettes kedden Budapesten.

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg immár mentességet élvez a vádhatósággal szemben a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban indított perben, mivel múlt héten a szunnita királyság miniszterelnökévé nevezték ki - jelentették ki a trónörökös ügyvédei egy amerikai bíróságon hétfőn.