Klímaaktivisták és rendőrök csaptak össze Németországban

Greta Thunberg is jelen volt azon a demonstráción, amit Lützerath-nál tartottak. A kiürített falu ledózerolása és lignitbányává alakítása ellen tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel.

2023. január 15., 10:51

Szerző:

Szombaton délben egy nagyméretű demonstrációra Németország több pontjáról érkeztek tüntetők Lützerath-hoz: a rendőrség közleménye szerint tízezer demonstráló gyűlt össze az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Lützerath közelében, a protestálók saját becslései szerint azonban 35 ezer ember demonstrált – írja a dw.com alapján a Hvg.

Négy napnyi tüntetés után csaptak össze a tüntetők a rendőrökkel

A kiürített falut az RWE energetikai ügynökség akarja lerombolni a helyi lignitbánya bővítése miatt. A német szövetségi kormány szerint szükség van a szénre, ha fedezni akarják az ország energiaszükségletét, főleg most, hogy függetleníteni akarják magukat az orosz gáztól.

A szombati tömegesdemonstráció összecsapásokba torkollott, miután 4 nap tüntetést követően patthelyzet alakult ki a rendőrök és a tiltakozók között. A dw.com szerint a rohamrendőrök többször is paprikaspray-t vetettek be a tüntetőkkel szemben. A rendőrség többször felhívta a tüntetők figyelmét arra, hogy hagyják el a területet, és amennyiben nem engedelmeskednek, fizikai erőt, vízágyúkat fognak bevetni. Néhány tüntető áttörte a barikádokat, és bejutott a bánya területére is.

A tüntetésen felszólalt Greta Thunberg is: „ez a jelen és a jövő generációjának az elárulása...Németország a világ egyik legnagyobb szennyezője, el kell számoltatni. Az a szén, ami itt van a föld alatt, nem fogja azonnal lejjebb vinni az árakat. Aki ezt hiszi, annak nincs realitásérzéke" – fogalmazott. Kritizálta továbbá a német Zöld Pártot, amely a kormánykoalíció részekéntnem szólalt fel a szénbánya bővítése ellen.

A rendőrség  szombatra eltávolította a területről a klímaaktivistákat. 470 embert bírtak távozásra a bánya közeléből, ebből 320 személy önként hagyta el a területet.

A kormány ígéretet tett arra, hogy Észak-Rajna-Vesztfáliában 2030-ra leállítja a szénbányászatot. Az országos cél egyébként 2038. Az RWE és a tartományi miniszterek megállapodtak abban is, hogy korlátozzák a bánya bővítését; a további öt falu lerombolására és kitermelésére vonatkozó terveket pedig elvetették.

(Kiemelt képünk: Falufoglalók egy háztetőn, a németországi Erkelenz környékén fekvő faluban, Lützerathban, ahol folytatódik a tüntető környezetvédők kilakoltatása 2023. január 13-án. Az RWE német energetikai konszern által működtetett Garzweiler külszíni barnaszénbánya bővítése ellen tiltakozó tüntetők elfoglalták a falut, mert a bővítés Lützerath lerombolásával jár. MTI/EPA/Ronald Wittek)