Kivégzésszerű rendőrgyilkosságot követtek el egy közúti ellenőrzés során

Fejbe lőttek két rendőrt, majd elmenekültek.

2022. január 31., 16:07

Szerző:

Egy rendőrnőt és egy rendőrt lőttek le hétfőn kora reggel a németországi Kusel körzetében, egy közúti ellenőrzés során. A tetteseknek sikerült elmenekülniük.

A német politikusok megdöbbenésüknek adtak hangot.

Nancy Faeser belügyminiszter „minden támogatásáról” biztosította Rajna-vidék-Pfalz tartományi kollégáját, Roger Lewentzet az elkövetők utáni hajtóvadászatban – számolt be róla a Tagesschau.

„Függetlenül attól, hogy milyen indíték áll mögötte, kivégzésre emlékeztet ez a gyilkosság, amely megmutatja, hogy a rendőrök nap mint nap az életüket kockáztatják a biztonságunkért”

– mondta az SPD politikusa, aki részvétét fejezte ki a rendőrök hozzátartozóinak. 

Volker Wissing szövetségi közlekedési miniszter és mainzi kollégája, Daniela Schmitt megdöbbenésüket fejezték ki. Wissing, aki egyben Rajna-vidék-Pfalz FDP-elnöke is, a Twitteren azt írta: „Egy tett, amely sokkol és megdöbbent. Gondolataim, gyászom és együttérzésem az áldozatokkal, hozzátartozóikkal és barátaikkal, valamint kollégáikkal van...”.

 

Daniela Schmitt FDP-s politikus a Twitteren „felfoghatatlan és kegyetlen tettről” beszélt.


Malu Dreyer Rajna-vidék-Pfalz miniszterelnöke és Roger Lewentz belügyminiszter gyászlobogók felvonását rendelték el a tartományban. Omid Nouripour, a Zöld Párt kijelölt vezetője pedig úgy fogalmazott, hogy a meggyilkolt rendőrök a közjó érdekében végezték munkájukat, „több millió órát és túlórát” dolgoztak, különösen a világjárvány idején.

(Kiemelt kép: Rendőrségi jármű áll az úttesten egy rendőrgyilkosság helyszínének közelében a Németország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő Kusel járásban 2022. január 31-én. Fotó: MTI / AP / DPA / Thomas Frey)

18:30

Elfogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök Indonézia meghívását a részvételre a G20-csoport novemberi csúcstalálkozóján, de ennek formáját még pontosítani kell – jelentette ki Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó hétfőn Moszkvában újságíróknak nyilatkozva.

18:18

Srí Lankán napokon belül elfogyhat az üzemanyag az egyik legnagyobb, jelenleg is tartó gazdasági válságuk közepette. A kormány az IMF-hez fordult segítségért, de nem biztos, hogy megkapják időben a mentőcsomagot.

2022. június 27., 15:48

A NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli magas készültségi katonai erőinek létszámát, hogy kezelni tudja az Oroszország által jelentett biztonsági kihívásokat – jelentette ki Jens Stoltenberg a szervezet főtitkára hétfőn, a szövetséges országok madridi csúcstalálkozója előtti brüsszeli sajtótájékoztatóján.