Kínával foglalkozó irodát állított fel az amerikai külügyminisztérium

A Kína által jelentett kihívás és verseny kezelése a célja a Kína Háznak, az amerikai külügyminisztérium újonnan létrehozott szervezeti egységének, közölte a washingtoni State Department pénteken.

2022. december 16., 19:07

Szerző:

Az Anthony Blinken amerikai külügyminiszter aláírásával közzétett sajtódokumentum szerint a Kína Háznak (China House) kell biztosítania, hogy az Egyesült Államok kormánya „felelősen tudja kezelni a Kína által jelentett versenyhelyzetet”, és ösztönözze az amerikai kormány elképzeléseinek megvalósítását egy nyitott és befogadó nemzetközi rendszer létrehozására.

Az új kormányzati intézmény külső és belső szakértőket alkalmaz, akiknek az lesz a feladata, hogy Kínával kapcsolatban nemzetközi biztonsági, gazdasági, technológiai, multilaterális diplomáciai és stratégiai kommunikációs elemzésekkel támogassák a külügyminisztérium tevékenységét.

A szervezeti változás része a State Department modernizációs programjának, amelynek lényege, hogy a tárca képes legyen kezelni a 21. századi kihívásokat, illetve megragadni a következő évtized lehetőségeit – olvasható a külügyi közleményben. Washington a Pekinggel fennálló nézetkülönbségei ellenére nyitott a diplomáciai kapcsolatépítésre az ázsiai országgal. A tervek szerint Blinken a jövő év első felében Pekingbe látogat, erről még az amerikai és a kínai elnök állapodott meg novemberi indonéziai tárgyalásán.

(Kiemelt kép: Anthony Blinken. Fotó: Carolyn Kaster / POOL / AFP)