Kínával foglalkozó irodát állított fel az amerikai külügyminisztérium

A Kína által jelentett kihívás és verseny kezelése a célja a Kína Háznak, az amerikai külügyminisztérium újonnan létrehozott szervezeti egységének, közölte a washingtoni State Department pénteken.

2022. december 16., 19:07

Szerző:

Az Anthony Blinken amerikai külügyminiszter aláírásával közzétett sajtódokumentum szerint a Kína Háznak (China House) kell biztosítania, hogy az Egyesült Államok kormánya „felelősen tudja kezelni a Kína által jelentett versenyhelyzetet”, és ösztönözze az amerikai kormány elképzeléseinek megvalósítását egy nyitott és befogadó nemzetközi rendszer létrehozására.

Az új kormányzati intézmény külső és belső szakértőket alkalmaz, akiknek az lesz a feladata, hogy Kínával kapcsolatban nemzetközi biztonsági, gazdasági, technológiai, multilaterális diplomáciai és stratégiai kommunikációs elemzésekkel támogassák a külügyminisztérium tevékenységét.

A szervezeti változás része a State Department modernizációs programjának, amelynek lényege, hogy a tárca képes legyen kezelni a 21. századi kihívásokat, illetve megragadni a következő évtized lehetőségeit – olvasható a külügyi közleményben. Washington a Pekinggel fennálló nézetkülönbségei ellenére nyitott a diplomáciai kapcsolatépítésre az ázsiai országgal. A tervek szerint Blinken a jövő év első felében Pekingbe látogat, erről még az amerikai és a kínai elnök állapodott meg novemberi indonéziai tárgyalásán.

(Kiemelt kép: Anthony Blinken. Fotó: Carolyn Kaster / POOL / AFP)

Tegnap 21:53

Jemeni lázadóknak szánt iráni gépkarabélyok, géppuskák és tankelhárító rakéták ezreit foglalták le január 15-én francia haditengerészeti egységek az Ománi-öbölben – közölte csütörtökön az amerikai haderő közel-keleti térségért is felelős középső parancsnoksága (CENTCOM).

Tegnap 21:50

Választási csalásra való felbujtással vádolja egy ellenzéki szenátor Jair Bolsonaro volt brazil államfőt. Marcos do Val egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt állította, hogy az októberi elnökválasztás előtt a volt államfő környezetéből megkörnyékezték őt a választás majdani érvénytelenítésének lehetőségével kapcsolatban.

Tegnap 19:49

Szerbia még nem írta alá az úgynevezett francia-német javaslatot, amely a Belgrád és Pristina közötti helyzetet rendezné, a tárgyalásokat még folytatni kell – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban a parlament rendkívüli ülésén, amelynek témája a koszovói helyzet rendezése volt. Az elnök egyik felszólalását az ellenzék bekiabálással zavarta meg, majd dulakodás tört ki a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között.