Kínai repülőgépek lépték át a Tajvani-szoros középvonalát

Hetvenegy kínai katonai repülőgép lépte át szombaton a Tajvani-szoros érzékeny középvonalát Kína háromnapos hadgyakorlatának keretében. A gyakorlat komoly figyelmeztetés és egyben válasz a tajvani elnök Egyesült Államokba tett látogatására, melynek során Los Angelesben a képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval folytatott megbeszéléseket. 

2023. április 8., 13:48

Szerző:

Peking a tajvani elnök hazatérése után egy nappal, illetve magas rangú európai vezetők fogadása után egy órával jelentette be a „Közös Kard” nevű hadgyakorlatot, amit a tervek szerint a Tajvani-szorosban, Tajvantól északra, délre és keletre tartanak meg – tudósít a Reuters. A tajvani védelmi minisztérium helyi idő szerint szombaton délután négy órakor arról számolt be, hogy 71 kínai olyan kínai repülőgépet észleltek, amik átlépték a két fél között általában nem hivatalos határként szolgáló középvonalat. A gépek között voltak vadászgépek és bombázók is. Ezen kívül a tajvaniak még kilenc kínai hajót azonosítottak.

A tajvani belügyminisztérium szerint Kína Cai Ing-ven amerikai látogatását ürügyként használta fel arra, hogy megtarthassa a hadgyakorlatot, és ez „súlyosan károsította a regionális békét, stabilitást és biztonságot. A hadsereg nyugodt, racionális és komolyan fog reagálni, hogy megvédje a nemzeti szuverenitást és nemzetbiztonságot.” 

Egy magas rangú tajvani tisztviselő a Reutersnek azt mondta, hogy a reggeli bevetésen részt vevő repülőgépek csak egy rövid időre lépték át a középvonalat, és a helyzet a ”várakozásoknak megfelelően” kezelhető volt. 

(Kiemelt képünk: A tajvani védelmi minisztérium által 2018. május 11-én készített és közzétett kézi fényképen a Kínai Köztársaság (Tajvan) Légierejének F-16-os vadászgépe (L) látható a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Légierejének (PLAAF) H-6K bombázója mellett. Fotó: Handout / TAJVAN VÉDELMI MINISZTÉRIUM / AFP)