Elutasítják Peking lépését a kínai szankcióval sújtott amerikai intézmények

Határozottan visszautasították pénteken a kínai szankciókkal sújtott amerikai intézmények a pekingi kormány döntését, amelyet a tajvani elnök amerikai látogatásához nyújtott hozzájárulás miatt hozott.

2023. április 8., 07:41

Szerző:

A Kaliforniában működő Ronald Reagan Elnöki Könyvtár (Ronald Reagan Presidential Library) elnök-vezérigazgatója azt közölte, hogy intézményük büszke arra, hogy az amerikai Képviselőház elnöke, Kevin McCarthy és Tajvan elnöke, Caj Ingven ott találkozott. David Trulio közölte, hogy a kínai szankciók nem tántorítják el attól, hogy a könyvtár a jövőben is „dinamikus intellektuális fórumként” működjön.

A másik büntetőintézkedésekkel sújtott amerikai intézmény, a Hudson Intézet (Hudson Institute) elnök-vezérigazgatója közleményt tett közzé, amiben hangsúlyozta, hogy határozottan kiállnak Tajvan mellett, és büszkeségének ad hangot amiatt, hogy az intézet kitüntetésben részesíthette a tajvani elnököt. John Walters megfogalmazása szerint Kína hosszú idő óta próbálja elnémítani otthon és külföldön azokat a hangokat, amelyek „ellenzik nemzetközi agresszióját, és ellenzik a kínai polgárok elnyomását”.

„Egy Kína” – de mégsem

A kínai kormányzat a kaliforniai elnöki könyvtár és a Washington fővárosban működő tudásközpont ellen azért hozott szankciókat, mert a megfogalmazás szerint „kiszolgáltak tajvani szeparatista tevékenységeket, és felületet biztosítottak számukra”. Tajvan elnöke az Egyesült Államokban tett több mint egyhetes látogatása során találkozott a tajvani diaszpóra tagjaival, valamint több megbeszélést folytatott az amerikai törvényhozás, a Kongresszus tagjaival, szerdán pedig – a kínai kormány határozott figyelmeztetése ellenére – Kevin McCarthy-val, a Képviselőház elnökével találkozott.

A szankciók szerint a kínai intézmények és magánszemélyek a jövőben nem tarthatnak semmiféle kapcsolatot a Hudson Intézettel és a Reagan Elnöki Könyvtárral. Emellett a kínai kormány beutazási tilalommal sújtotta a két amerikai intézmény vezetőit, minden kínai személynek megtiltotta a kapcsolatok felvételét velük, valamint Kínában őrzött minden vagyonukat zárolta.

Az amerikai kormányzat hivatalosan nem reagált a befolyásos intézmények ellen hozott szankciókra. A Fehér Ház a tajvani elnök látogatásával kapcsolatban többször hangsúlyozta, hogy nem látja okát ennek túlreagálására Kína részéről, ugyanis tajvani államfő a múltban is többször járt az Egyesült Államokban. Antony Blinken külügyminiszter egy pénteken megjelent interjúban úgy fogalmazott: az Egyesült Államok ragaszkodik az „Egy Kína” politikához, ugyanakkor ellátja Tajvant az agresszió bármilyen formájával szemben szükséges önvédelem eszközeivel.

(Kiemelt képünk: Tsai Ing-wen tajvani elnök (l) és Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház elnöke közös sajtótájékoztatón vesz részt, miután megbeszélést tartottak a Ronald Reagan Elnöki Könyvtárban a kaliforniai Simi Valleyben, az Egyesült Államokban 2023. április 5-én. Fotó: Susumu Watanabe / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

2023. május 29., 17:09

Kína 2030-ig űrhajóst tervez eljuttatni a Holdra – közölte hétfőn a kínai űrhivatal (CMSA) sajtótájékoztatón.