Macron és Von der Leyen Kínában tárgyal

Emmanual Macron francia elnök és Ursula von der Leyen megkezdte a kínai vezetőkkel folytatott megbeszéléssorozatát, amely új irányt mutathat az EU és Kína jövőbeni kapcsolatainak. Macron és Von der Leyen először Li Kocsiang kínai miniszerelnökkel találkoztak, ezt követően pedig Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalnak majd, együtt és külön-külön is.

2023. április 6., 14:00

Szerző:

Európa és Kína között az elmúlt években megromlott a diplomáciai viszony, többek között a Hszincsiangban elkövetett jogsérelmek, a megrekedt beruházási paktum valamint azért, mert Kína vonakodik elítélni Oroszországot az ukrajnai invázió miatt – írta a Reuters. Macron szerdai érkezése után a sajtónak nyilatkozva kijelentette, hogy Európának nem szabad visszatartania a Kínával való kereskedelmi és diplomáciai kapcsolatait, és el kell utasítania a Kína és a Nyugat közötti feszültség egyesek által „elkerülhetetlen spirálnak” emlegetett folyamatát, törekedve arra, hogy Európa ne kövesse azt az irányt, amit az Egyesült Államok. 

Von der Leyen, aki csütörtökön Li miniszterelnökkel is találkozott, néhány nappal a látogatás előtt azt mondta, hogy Európának diplomáciai és gazdasági szempontból „kockázatmentesítenie” kell a kapcsolatait Pekinggel. „Macron és Von der Leyen is azt mondta, hogy meg akarja győzni Kínát, hogy használja befolyását Oroszországgal szemben az ukrajnai béke megteremtése érdekében. Macron a háborút és a francia vállalatok kínai piacokra való bejutásának kérdését vetette fel a Hszivel folytatott megbeszélésén az Elysée-palota által kiadott összefoglaló szerint” – foglalta össze a HVG.

Von der Leyen, Macron és Hszi csütörtök este ülnek közös tárgyalóasztalhoz. Egyes elemzők szerint Marcon és Von der Leyen a jó zsaru, rossz zsaru szerepét igyekszik betölteni Pekingben: amíg Macron a barátságos Kína-EU kapcsolatok visszaállítását szorgalmazza, az EU vezetője a kapcsolatok kényesebb kérdéseit vázolja majd fel. 

(Kiemelt képünk: Hszi Csin-ping kínai államfő (k) Emmanuel Macron francia elnököt (b) és Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét fogadja a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. április 6-án. Fotó: MTI/AP/AFP pool/Ludovic Marin)